Алексиначка гимназија домаћин „Недеље математике, физике и компјутерских наука”

Мињински универзитет, уз подршку и помоћ Россотрудничества реализује пројекат у Републици Србији „Недеља математике, физике и компјутерских наука”, па је тако данас у Алексиначкој гимназији одржана радионица за ученике из поменутих наука.

Програм „Недеље” је планиран тако да путем интерактивног приступа српски ђаци могу да се удубе у занимљиви свет математике, физике и информатике, да се упознају са савременим дигиталним технологијама, технологијама виртуелне и допуњене реалности, основима алгоритмизације и програмирања, савременим дигиталним инструментима у математици, језиком једначина у опису света, фундаменталним законима природе и основним физичким законима у сфери механике, термодинамике, електрецитета и магнетизма.  


Своје утиске о томе, како су протекле данашње радионице нам је поделила и проректор Мињинског универзитета Нижњи Новгород, Самерханова Елвира Камиљевна.

– Данас се налазимо у граду Алексинцу, у Алексиначкој гимназији која нас је гостопримљиво дочекала и пружила могућност да спроведемо радионице из физике, математике и компјутерских наука. У оквиру овог интензивног програма, смо се заједно са ученицима бавили истраживањима у области физике, виртуелних технологија и робототехнике. Такође смо се бавили математиком и решавањем такмичарских задатака и интересантних нестандардних задатака – детаљно је појаснила Елвира.

   

О значају ових предавања причала нам је професорка руског језика Оливера Војиновић.

– Нашим ученицима је било јако интересантно и забавно да се упознају са робототехником, дигиталним лабораторијама и виртуелним технологијама. Ово искуство ће, сигурна сам, користити нашим ученицима и у будућности, у даљем образовању – казала је професорка.

Професорка Оливера још и додаје то да су у организацији „Руске недеље” у Алексиначкој гимназији учествовали сви професори математике: Тамара Франета, Милена Крстић, Александра Миљковић, и сви професори физике: Владан Младеновић, Братислав Симић и професорка из Русије Ана Јудина. Такође, учешће су узели професори информатике: Небојша Лазаревић, Милан Николић и Марија Бојковић. У сваком тренутку, логистичку подршку пружила је управа школе, на чијем је челу директорка Данијела Вељковић, као и уз помоћ педагога, Мартине Чоловић.

Иначе, „Руска недеља математике, физике и компјутерских наука” је организована о трошку гранта Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника који живе у иностранству и за међународну хуманитарну сарадњу, што пружа прилику руским научницима да наступе на платформама водећих образовних установа из Алексинца, Новог Сада, Ниша и Шапца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =