Финансијски извештаји Јавних предузећа обележили заседање Општинског већа

Пред члановима Општинског већа током данашњег заседања прво су се нашле две Одлуке о прибављању непокретности у својину без накнаде  на објектима Ветеринасрких станица у  Житковцу и Суботинцу. Објекат у Житковцу биће уступљен Предшколској установи „Лане” за решавање проблема простора, а у Суботинцу биће просторије тамошње Месне заједнице.

У наставку заседања прихваћена је измена одлуке о поверавању обављања послова у овој години и измена статута Јавног предузећа за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац. По првој измени ово предузеће ће обављати и комуналне делатности од општег интереса без поступка јавне набавке, а у друга тачка је усаглашавање статута са новим законским одредбама.

На овом заседању општинска влада прихватила је и Нацрт одлуке о измени и допуни Одлуке о оснивању Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”, а потом су прихваћени и Извештаји о раду Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац у прошлој години и Извештај о спровођењу мера пољопривредне политике и политике руралног развоја за подручје општине у истом периоду.

О свим овим тачкама свој суд даће и одборници на неком од наредних заседања Скупштине општине, док су о осталим тачкама током овог заседања коначну реч дали већници.

Овом приликом прихваћен је Предлог Програма суфинансирања енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводи општина у овој години према коме ће бити грађанима бесповратно суфинансиране активности у износу од 25 до 50 процената, а за ове намене је у буџету издвојено четири милиона динара.

Потом су уследили тромесечни извештаји из последњег квартала прошле године сва три Јавна предузећа чији је оснивач Локална самоуправа. ЈКП „Комуналне услуге” је у четвртом кварталу приказало губитак у пословању у износу од 9 милиона и 111 хиљада динара, док ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност у последњем тромесечју има нето добитак од три милиона и 520 хиљада динара. Позитивно је пословао у прошлој години и Водовод који је остварио добитак од 838 хиљада динара.

Закључак о учешћу општине Алексинас на конкурс за мере активне политике запошљавања код Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања преко програма Националне службе запошљавања је такође прихваћен и за праћење ових мера у буџету су планирана 8 милиона динара. Овим ће бити подржане три мере активне политике запошљавања и то, програм самозапошљавања, субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих лица и јавни радови.

Већници су дали зелено светло и на Предлог подршке за спровођење мера пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алекиснац за ову 2022. годину и упутили га на сагласност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Наравно, ни ово заседање није протекло без вансудских поравнања са грађанима који су претрпели уједе паса луталица. Како су на дневном реду биле четири тачке посвећене овој теми, одлучено је да према захтевима из општинског буџета буду исплаћене укупно 92 хиљаде динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − six =