Европска недеља мобилности и у Алексинцу

Европска недеља мобилности манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија, а која има за циљ подстицање немоторизованих видова превоза у градовима и промоцију здравих начина кретања која не штети животној средини, ове године биће обележена и у општини Алексинац. Овогодишња тема кампање, која ће бити спроведена од 16. до 22. септембра, је одржива мобилност за здравији живот и биће праћена слоганом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!”.

У среду 22. септембра личним примером јавних личности биће подржана акција „Дан без аутомобила у градовима и општинама” када ће многи од њих на посао доћи пешице, јавним превозом или бициклом, а биће организовано и пешачење кроз град. За школарце биће организован ликовни конкурс на тему здрав живот, а најуспешнији радови биће награђени одређеним поклонима у складу са циљем манифестације. Тог дана биће дељен и пропагандни материјал грађанима.

У оквиру ове акције биће покренута и иницијатива за доношење плана мобилне израде бициклистичких и пешачких стаза од стране локалног парламента, а у циљу унапређења комуналне инфраструктуре намењене онима који упражњавају активности везане за здрав начин живота.

Ова манифестација осим пропагирања коришћења алтернативних начина превоза као што су бицикли, тротинети, ролери и пешачење има за циљ да укаже на значај одговорног модела понашања свих учесника у саобраћају, посебно радећи на едукацији и превенцији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 20 =