Maska

Епидемиолог др Живадиновић: Када нас маска потпуно штити

Епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу, и сам је био заражен вирусом корона и једно време провео је на лечењу у београдској Инфективној клиници. Знајући колику опасност носи ковид, др Живадиновић непрестано позива грађане да се, поред осталог, штите и носећи заштитну маску.

Maska
Илустрација: Freepik

Он каже да епидемиолози стално понављају значај заштитних маски, али и да има утисак да многи не схватају ту чињеницу. Посебно га, како каже, иритирају поједине информације на друштвеним мрежама. Његов закључак је да људи не схватају озбиљно ситуацију, те да сматрају да их маске не штите. За њега истина је потпуно другачија.

– Сада када Ви и ја разговарамо, Ви сте болесни и не носимо маске ни Ви ни ја, вероватноћа да ћу ја да добијем ковид од Вас је 90 одсто. Ако ја ставим маску, а Ви који сте болесни и даље немате маску вероватноћа пада на 30 процената јер маска знамо да не може да заштити 100 процената, али и те како може да штити. А ако оболели стави маску, а саговорник не носи маску вероватноћа пада на пет процената. Маска се у цивилизованом свету носи у свакој епидемији грипа и у било којој сличној капљичној болести. Јер када Ви носите маску, практично штитите остале око себе и када се сви тако одговорно понашају нормално је да се епидемија зауставља или значајно успорава – објашњава др Живадиновић. 

Maske Овај епидемиолог наводи и примере када, уз опрез и ношење заштитних маски, код оба саговорника постоји стопостотна заштита.

– Ако носе обоје маску вероватноћа пада на 1,5 проценат, а испод 1,5 процента пада тек када се обучете као у ковид болници када сте под скафандером, маском, визиром. Тада је далеко испод једног процента број оболелих, чак и мање од тога. Верујте у неким болницама је и на нули где људи максимално воде рачуна о себи. Али постоји и онај случај када је вероватноћа заражавања нула и то је по мени најважнији случај и о томе сви треба да мислимо.То је када сви носимо маске и удаљени смо два метра или метар и по. Тада немате никакве шансе да се заразите и ако разговарате са болесном особом – каже овај алексиначки епидемиолог. 

Наравно, осим заштитних маски неопходно је да се придржавамо и осталих прописаних мера, попут правилног прања руку, недодиривања лица нечистим рукама и осталог. И онда сте сигурни да сте предузели све што је у Вашој моћи. Остало је у рукама неког другог или у природи и генетици.

 

4 коментара

  1. Nas covek u Srbiji je vanserijski pripradnik ljudske vrste (pripadnik nebeskog naroda) i kao takav ne oboleva. Dakle, maske su za slabice.

  2. Stiti od kovida a ne stiti od obicnog gripa??? Ako ja radim 10h na vrucini pod maskom, kolike su sanse da se zarazim od iste? Koliko maski treba da promenim za ovo vreme da ne bi doasao u realnu situaciju da ne navucem neku bakteriju od nje? I zasto maske onda nisu besplatne, zar to ne bi bila najveca pomoc drzave??? Da li je bolja zastita u prevozu, recimo ne pricati, nego nositi masku??

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =