„Еко камп Липовац 2023” посетио министар Милићевић

Липовац и општина Алексинац су ових дана у знаку организовања занимљивог седмодневног догађаја коме присуствују шездесетак малишана из дијаспоре, региона и наше општине. Ради се о „Еко кампу Липовац 2023” који је јуче доласком учесника и званично почео у Установи за одмор и рекреацују деце „Липовац”. Тим поводом синоћ је на Стадиону за мале спортове одржан и концерт Тијане Дапчевић као поклон граду од стране Кабинета министра без портфеља Ђорђа Милићевића, задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором. Ова институција је и финансијски помогла боравку деце у Липовцу.

Данас је у Липовцу веома живахно, јер је у преподневним часовима одржана занимљива радионица под називом ,,Говори српски да те цео свет разуме”, коју је осмислила професорка Маја Радоман Цветићанин, творац чувених „Читалића”. У радионици учествовали су и песници Власта Н. Ценић и Виолета Јовић. Још једном се показало да је битно очување нашег језика за индетитет наши сународника, било где да се налазе на овој земаљској кугли.

Осим на књижевом, ове поете стварају успешно и на дијелекту, па су наши млади сународници могли да осете лепоту и богатство и тог дела нашег језичког наслеђа. Деци из региона је ово била прилика да се боље упознају са српским језиком, говором којим се служе њихови суседи или комшије.

У наредним данима наше младе госте очекују и друге радионице, које имају за циљ да учесницима кампа приближе наше историјско и културно наслеђе, али и да упознају природне лепоте којима је подарено подручје општине Алексинац. Планирана је посета липовачком манастиру из 14. века „Свети Стефан”, цркви „Света Тројица” у Горњем Адровцу и Етно-кући Павличевић у Корману. Председник општине Алексинац Далибор Радичевић приредиће пријем за учеснике кампа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 2 =