Dvodnevni program za Dan opštine

Dan opštine Aleksinac, 5. jun, ove godine pada u petak, ali zbog trenutne situacije obeležavanje ovog datuma biće nešto drugačije u odnosu na minule godine.

Obeležavanje Dana opštine počeće sutra posle podne promocijom knjiga čiji je izdavač Centar za kulturu i umetnost i projekcijom dokumentarnog filma. Predstavljanje knjiga „Crkva Svete Trojice u Adrovcu” i „Operacijski dnevnik XIV pešadijskog puka I poziva” zakazano je za 18 sati, a o njima će govoriti autor, profesor istorije Zoran Stevanović i recenzent, kustos Zavičajnog muzeja Aleksandar Nikezić.

Nakon priče o knjigama, u Velikoj sali Doma kulture uslediće projekcija filma „Zvezda i smrt grofa Vronskog – Srpski gambit” Ministarstva kulture Ruske federacije i Ruskog vojno-istorijskog društva.
Program proslave dana opštine nastaviće se izložbom slika profesora doktora Paje Naskovića čije će otvaranje biti upriličeno u 19 sati u Art galeriji.

Centralna proslava, odnosno Svečana akademija zakazana je za petak u podne, ali samo za ograničen broj zvanica. Zbog trenutne situacije organizatori svečanosti se pridržavaju pravila da u zatvorenom prostoru na jednom mestu može biti najviše 100 ljudi.

Peti jun se kao dan opštine Aleksinac slavi od 2003. godine u znak sećanja na 5. jun 1833. godine kada su ovi krajevi takozvanih šest nahija pripojeni Kneževini Srbiji. Pripajanje je usledilo nakon oslobođenja od Turaka krajem 1832. godine i diplomatskih aktivnosti koje su vođene narednih nekoliko meseci.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

seventeen + seventeen =