Дводневни програм за Дан општине

Дан општине Алексинац, 5. јун, ове године пада у петак, али због тренутне ситуације обележавање овог датума биће нешто другачије у односу на минуле године.

Обележавање Дана општине почеће сутра после подне промоцијом књига чији је издавач Центар за културу и уметност и пројекцијом документарног филма. Представљање књига „Црква Свете Тројице у Адровцу” и „Операцијски дневник XIV пешадијског пука I позива” заказано је за 18 сати, а о њима ће говорити аутор, професор историје Зоран Стевановић и рецензент, кустос Завичајног музеја Александар Никезић.

Након приче о књигама, у Великој сали Дома културе уследиће пројекција филма „Звезда и смрт грофа Вронског – Српски гамбит” Министарства културе Руске федерације и Руског војно-историјског друштва.
Програм прославе дана општине наставиће се изложбом слика професора доктора Паје Насковића чије ће отварање бити уприличено у 19 сати у Арт галерији.

Централна прослава, односно Свечана академија заказана је за петак у подне, али само за ограничен број званица. Због тренутне ситуације организатори свечаности се придржавају правила да у затвореном простору на једном месту може бити највише 100 људи.

Пети јун се као дан општине Алексинац слави од 2003. године у знак сећања на 5. јун 1833. године када су ови крајеви такозваних шест нахија припојени Кнежевини Србији. Припајање је уследило након ослобођења од Турака крајем 1832. године и дипломатских активности које су вођене наредних неколико месеци.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =