Premijerka

У Алексинцу: Премијерка најавила 1.000 радних места

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, боравећи данас у Алексинцу, обишла је неколико локација у граду где се сусрела са представницима привреде, друштвеног и политичког живота у општини, као и са грађанима који су се нашли у главној алексиначкој улици, односно пешачкој зони.

Председница Владе најпре је обишла недавно отворен погон канадске фирме „Магна”, која послује у Србији, на Житковачком путу и том приликом је изразила задовољство што ова компаније шири своје пословање у Србији и запошљава овдашње људе повећавајући тако извоз из наше земље. Она је казала да „Магна” има једно велико постројење у Оџацима у Војводини, где ради преко 1800 људи, и да ширењем производње у Алексинцу ова компанија у Србији имати негде око 3.000 радника. Организовање производње у Алексинцу одвијаће се у неколико фаза.

− Прва фаза је ова хала. То је практично већ постојећа хала у којој су се они уселили и преуредили је, где су запослили првих стотинак људи који су били на обуци у Оџацима и данас раде овде. Неки су запослени током марта, а неки током априла и кренули смо у производњу. Друга фаза биће проширење капацитета, нова локација и изградња потпуно нове хале. На крају овог процеса овде у Алексинцу требало би да ради нешто преко 1.000 људи – рекла је председница Владе, напоменувши да ова инвестиција није важна само за Алексинац већ и за овај део Србије. 

Premijerka
Отворен погон “Магне” на Житковачком путу

Премијерка Брнабић је овом приликом истакла да је ширење пословања оваквих фабрика у Србији најбоља могућа референца за нас у промоцији Србије као поузданог партнера за инвестиције и улагање.

− Ми смо у првом кварталу ове године, а тај први квартал укључује и март, време када се и Србија и цела Европа већ суочавала са озбиљном Ковид кризом, имали укупан прилив страних директних инвестиција у Србији од 822 милиона евра, што је 3,7 процената више него у првом кварталу 2019. године. Прошла година је била историјски најбоља година по привлачењу страних директних инвестиција, то је било нешто преко 3,6 милијарди евра – казала је премијерка, уз напомену да је добро што нико од нових инвеститора или оних који су планирали прширење производње у Србији нису одустали од тих намера, и оценила као невероватним то што је у првом кварталу ове године било више страних директних инвестиција у поређењу са 2019. годином, што подстиче велики разлог за оптимизам. 

Premijerka
Обилазак балон сале на Алексиначком Руднику

Председница Владе је затим обишла, у пратњи председника општине Ненада Станковића и начелнице Нишавског управног округа Драгане Сотировски, новоизграђену балон салу, финансирану средствима Републике Србије, односно из сектора који води министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Након тога прошетала је главном алексиначком улицом, где је разговарала са грађанима. Велики број присутних је желео да се поздрави са председницом, а један број њих је замолио да пренесе поздраве и председнику Републике Србије Александру Вучићу.

Šetalište
Разговор са грађанима у пешачкој зони

Једна наша сугрђанка је изнела проблем канализације у Житковцу и околним селима, затим су млади питали о подстицају за бављење бизнисом у области пољопривреде и слично. Премијерка им је објаснила шта се све предузима у тим областима и шта је до сада урађено на тим пољима. Након тога, отпутовала је за Мерошину где наставља посету Нишавском округу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − three =