Biro

Статистика: Корона делимично утицала на запосленост

Према Саопштењу о кретању на тржишту рада у Служби запошљавања Алексинац, у мају ове године је као незапослено евидентирано 6.094 лица. То указује да је незапосленост у односу на децембар прошле године смањена за 27 лица или 0,44 одсто. Маја прошле године у односу на овогодишњи мај списак евидентираних незапослених особа био је дужи за 302 лица, односно број незапослених је био већи за 4,72 одсто.

Период ванредног стања ипак је утицао на кретање незапослености, зауставивши пораст запошљавања почетком године. У мају ове године у односу на претходни месец, април број лица на евиденцији се повећао за 55 особа. Највеће учешће у регистрованој незапослености, према времену чекања на посао, имају особе које су на евиденцији до годину дана и њих је 1.947.

У општини Ражањ, коју покрива Служба запошљавања Алексинац, имамо обрнути случај. Незапосленост у мају у односу на крај прошле године је повећана за пет лица, а у односу на исти период лане за 37 лица или 6,8 одсто. Када се упореде мај и претходни месец-април 2020. године број лица на евиденцији се смањио за осам особа. У овој општини, према подацима евиденције, на посао чека 581 особа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 9 =