Дуни ветре и отерај дим

Са прелиминарним резултатима мерења квалитета ваздуха на територији општине Алексинац чланови Савета за здравље упознати су на данашњој седници. Стручњак за екологију у Општинској управи Владимир Никодијевић је у опширном излагању казао да је по важећим мерилима, ако се гледа целокупно годишње кретање, ваздух у овом подручју прве категорије и знатно квалитетнији од оног у Београду и северном делу земље. Он је објаснио да у појединим периодима када су временске прилике неповољне, нема ветра и ниске температуре захтевају грејање, у алексиманчкој котлини долази до већег присуства крупних честица од дозвољеног.

Никодијевић је објаснио да томе највише доприносе кућна ложишта и апеловао да грађани у њима не сагоревају штетне материјале попут пластике, уља, гуме… Једно од решења било би да се што већи број грејних тела прикључи на природан гас. На основу изнетог, по његовом мишљењу највећи и најбржи ефекат би имало прикључење индивидуалних домаћинстава на гас у алексиначкој котлини до којих је природни гас одавно разведен. Са појавом ветра који проветрава котлину концентрације загађујућих материја брзо опадју, наводи овај стручњак. Савет је овај извештај примио к знању, али није доносио никакве конкретне закључке.

Савет је на данашњој седници усвојио и извештај о свом раду у прошлој години у коме су побројене активности које је организовао и резултати тих акција.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 9 =