Фасаде се обрушавају, а нема одговорних?

Након сређивања пешачког дела главне улице за коју многи посетиоци са стране имају само речи хвале, очито да Алексинчане очекује још један важан посао, а то је уређење фасада нарочито на зградама које су некада биле друштвена, а сада приватна имовина.

Најновији случај у Улици 7. јула, где се део фасаде обрунио на пешачку стазу, указује да ово није само естетски проблем већ и безбедносни. У надлежним општинским службама су рекли да се у случају града ради о приватној имовини и да постоје законске препреке, ако би локална самоуправа инвестирала у њихово сређивање. Како смо незванично сазнали постоје неке идеје да се у будућности расписује конкурс за суфинансирање тих радова на које би се јављале станарске заједнице и остваривале одређену помоћ за уређење фасада.

А дотле стара прича, иако смо постали власници станова понашамо се у духу социјализма, да неко други уместо нас треба да сређује спољни изглед зграде, а да је наша брига само простор где станујемо. Да ли је то последица нашег менталитета или чињенице да је већина нас у транзиционом периоду станове вредне неколико десетина хиљада куповала за пар стотина немачких марака је питање на које није једноставно одговорити.

Да нас много баш и не занимају фасаде показује и овај случај да након пар сати од рушења још увек нико није изашао да обезбеди то место и знак питања да ли је грађевинској инспекцији пријављен случај. Сигурно је да у наредном периоду овом проблему треба поклонити већу пажњу и потребно је одговорније понашање како појединаца тако и државних органа.

Један коментар

  1. Bas mi je drago da je napokon neko video i iskomentarisao veoma vaznu i bitnu stvar,bas kao sto ste i naveli ,kako iz estetskih jos vaznije iz bezbedonosnih razloga,srediti i ocistiti fasade.Najzalosnije od svega sto se danima razvlaci kritika,o tome kako je poseceno drvece,a da niko nije primetio mnogo bitniju stvar od zelenila.Tacno je da su stanovi u privatnom vlasnistvu,bilo to vlasnicima stanova drago.ili ne,ja sam licno za to da se zakonom uredi sredjivanje fasada.Sto se placanja tice,drzava bi mogla da se organizuje oko izvodjaca rada,angazovanja firmi koje bi to rafile,a finansiranje da rese domari.sa vlasnicima koje svakako zastupaju.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 13 =