Duhovna akademija u Žitkovcu

Obeležavanje Sabora Svetog Arhangela Gavrila, slave žitkovačke crkve počelo je sinoć Duhovnom akademijom. Pre muzičko-poetskog dela otvorena je izložba slika likovnih stvaralaca iz Žitkovca i Aleksinca.

Postavku čine slike Vukadina Vukadinovića, prof. dr Svetozara Vukadinovića, Viobrana Golubovića, Zorana Živkovića, Zlatka Pavlovića i Miće Stoiljkovića, a svoj doprinos je dalo i Udruženje „Raskovnik” iz Smedereva. Izložbu je otvorio direktor biblioteke „Vuk Karadžić” Vojkan Popović.

U muzičko – poetskom delu nastupili su Gradski hor „Margi” iz Ćuprije koji je izvodio duhovne i svetovne pesme pod rukovodstvom Ivane Anđelković i Suzane Milenković, vokalni solista Nataša Nikolić a svoje pesme kazivali su pesnici, članovi Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj”, Miroslav Boltres, Ljiljana Gligorijević, Dragiša Marković, Žaklina Mančić i Slađana Ivanović.
Na kraju večeri, namesnik crkve Sv. Arhangela Gavrila Aleksandar Lukić učesnicima akademije uručio je gramate.

Danas, nakon liturgije i sečenja slavskog kolača prigodan program u porti crkve izveli su članovi KUD-a „Mladost” iz Žitkovca.

Dvodnevno obeležavanje Sabora Svetog Arhangela Gavrila završava se večeras koncertom pod nazivom „Iz pesme u igru” na kome će nastupiti Kulturno- umetnička društva „Aleksinac”, „Bukovik” i „Dejan Jovanović Deša” i vokalni solisti, učesnici ovogodišnjeg takmičenja na manifestaciji „Na Moravi vodenica stara”. Početak je u 20 sati i 30 minuta.

Fotografije sa Duhovne akademije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + eleven =