Духовна академија у Житковцу

Обележавање Сабора Светог Архангела Гаврила, славе житковачке цркве почело је синоћ Духовном академијом. Пре музичко-поетског дела отворена је изложба слика ликовних стваралаца из Житковца и Алексинца.

Поставку чине слике Вукадина Вукадиновића, проф. др Светозара Вукадиновића, Виобрана Голубовића, Зорана Живковића, Златка Павловића и Миће Стоиљковића, а свој допринос је дало и Удружење „Расковник” из Смедерева. Изложбу је отворио директор библиотеке „Вук Караџић” Војкан Поповић.

У музичко – поетском делу наступили су Градски хор „Марги” из Ћуприје који је изводио духовне и световне песме под руководством Иване Анђелковић и Сузане Миленковић, вокални солиста Наташа Николић а своје песме казивали су песници, чланови Удружења стваралаца у култури „Завичај”, Мирослав Болтрес, Љиљана Глигоријевић, Драгиша Марковић, Жаклина Манчић и Слађана Ивановић.
На крају вечери, намесник цркве Св. Архангела Гаврила Александар Лукић учесницима академије уручио је грамате.

Данас, након литургије и сечења славског колача пригодан програм у порти цркве извели су чланови КУД-а „Младост” из Житковца.

Дводневно обележавање Сабора Светог Архангела Гаврила завршава се вечерас концертом под називом „Из песме у игру” на коме ће наступити Културно- уметничка друштва „Алексинац”, „Буковик” и „Дејан Јовановић Деша” и вокални солисти, учесници овогодишњег такмичења на манифестацији „На Морави воденица стара”. Почетак је у 20 сати и 30 минута.

Фотографије са Духовне академије можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =