Завршена шумска школа, похвале домаћинима

Јуче је у Липовцу завршена Извиђачка шумска школа који је организовао Савез извиђача града Ниша. Полазници школе, њих 60, из Ниша, Новог Сада, Београда, Петровца на Млави, Врања и Беле Паланке боравили од 15. до 27 јула у табору који је био постављен поред Светостефанске реке, на платоу испред Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”. Реализован је програм обуке за предводнике јата, воднике водова и вође чета, као и топографски течај.

‒ Програмом рада школе био је обухваћен низ тема како би полазници научили све што је потребно да би већ од 1. септембра могли да самостално воде нове извиђачке јединице и нове чланове извиђачке организације ‒ каже нам на почетку разговора старешина школе и председник Савеза извиђача града Ниша, Момчило Петковић.

‒ Сваки дан је детаљно планиран и дефинисан дневном заповешћу коју је свако вече секретар школе читао полазницима.Устајање је било у 7 сати, следио је низ јутарњих активности до доручка, затим преподневна наставе и ручак. После ручка је био одмор, па поподневна настава, увече водни састанци, вечера и културно-забавни програм. Као старешина школе, веома са задовољан радом полазника и штаба школе. Сваки од четири течаја је имао по 28 тема које су обрађене за 12 дана и то је било прилично напорно. Посебно добро је обрађена методологија рада са млађим и старијим члановима кроз активности у јатима, водовима и четама. Поред тога, организовали смо основни ниво течаја за топографе. Имали смо и десетак учесника колоније полетараца и пчелица. То су најмлађи чланови наше организације којима је ово први контакт са оваквим начином живота у природи. Полетарци и пчелице су од својих предводника могли да науче много тога, а сами полазници су савладали основне извиђачке вештине које ће им кад-тад затребати у животу, а сами полазници попут везивања чворова, оријентације у природи и сналажење на терену и других битних ствари које извиђачи треба да знају ‒ каже наш саговорник.

За полазнике школе и чланове штаба, исхрана (доручак, ручак, вечера и ужина) је организована у објекту Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”.


Добра сарадња са Установом

‒ Што се тиче сарадње са нашим непосредним домаћинима из Установе „Липовац”, могу да изрекнем само речи хвале. Од директора до радника сви су се трудили да нам ових 13 дана протекну заиста лепо ‒ рекао нам је Момчило Петковић, старешина школе и председник Савеза извиђача града Ниша.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 9 =