„Других пет” издавачки подухват о историји ПИП-а

Промоција Збирке драма победника фестивала ПИП „Других пет”, одржана синоћ у Галерији Дома културе, у оквиру пратећег програма позоришне смотре која је у нашем граду у току, протекла је у похвалама људи из света театра. У књизи су објављене победничке драме на ПИП-у које су то признање добиле у периоду од 2017. до 2022. године. Издавач је Центар за културу и уметност Алексинац, а приређивач публикације је др Миливоје Млађеновић. 

У издању „Других пет” заступљени су аутори Душан Ковачевић, Миња Богавац, Дуња Матић, Тијана Грумић и Мате Матишић. Општа је сагласност да је важан део фестивала да у писаном трагу остану победничке драме. У овој књизи се не налазе само текстови, већ и друге објаве која дају један угао гледања на ПИП и представљају драгоцене податке за историјат не само овог фестивала него уопште позоришне уметности. Са том изреченом констатацијом се слаже и приређивач др Млађеновић.

− Ово  је важна и потребна књига. Не само документ, него и пресек онога  што се на фестивалу збива и вреднује. У ствари, потврда онога што је најважније, а то је оснаживање наше домаће драме. Ово је пресек онога што Фестивал првоизведених представа вреднује, и то не само на подручју домаће драме, него наше драме у контексту европске и светске драме. Својеврсна је то антологија, али која је до извесне мере диктирана претходном селекцијом и оценом жирија. Дакле, нешто што је кроз ситно сито провучено и дошло до алексиначке пробирљиве публике, а притом књига је добар путоказ за будућност српске драме и позоришта – казао је овај врсни познавалац позоришта у изјави за наш медиј.

Похвално о „Других пет” говорили су Небојша Брадић, др Мирослав Радоњић и Горан Ибрајтер. Брадић је нагласио да је, због комерционалних разлога, мало издавача који објављују овакве књиге које су битне из више разлога за развој позоришта, док је Ибрајтер оценио да само алексиначки фестивал и Стеријино позорје имају праксу да штампају оваква издања. То још више даје на значају издавачком подухвату ЦКУ Алексинац. Треба рећи да је Збирка богато илустрована фотографијама стручног сарадника ове установе Марка Миладиновића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 13 =