Korona

Др Видић: Вируса нема у болници, прегледи за Ковид нон-стоп

Алексиначка болница у овом тренутку ради по систему пријема хитних стања. Значи сва хитна стања која су се и до сада збрињавала у Општој болници Алексинац и даље се на исти начин збрињавају. Према речима надлежних, људи могу да буду сигурни да ће добити здравствену помоћ која им је потребна. А што се тиче прегледи који су у вези са Ковидом-19 службе лабораторије и радиологије раде 24 сата.

До сада вирус није ушао у алексиначку болницу и међу тамошње раднике, па је епидемиолошка ситуација добра. За сада Општа болница у Алексинцу није ковид болница, иако има припремљене капацитете, који су потпуно изоловани од других просторија. Да ли ће и када ће бити одлучује надлежно Министарство. Потребну заштитну опрему за рад ова установа има и редовно се врши дезинфекција опреме, објеката и простора.

Korona
Начелница Драгана Сотировски јуче је уручила донацију Општој болници Алексинац 

Тако би укратко гласио рапорт из Опште болнице и њеном раду у овим условима добијен у разговору са директором др Гораном Видићем. Он је захвалан грађанима што су се прилагодили ванредном стању и за здравствену помоћ се обраћају само када је она неопходна.

‒ Грађани су се изузетно добро одазвали нашем апелу и уопште апелу министарства да се што мање долази на прегледе како се не би стварале веће групе људи, већ само ко мора. Алексинчани су то у великој мери испоштовали и заиста сам због тога задовољан и захвалан сам, јер је то начин да се спречи ширење заразе – пун је хвале први човек Опште болнице.

Иако је евидентан мањи број специјалиста него што овакви услови, када поједине службе раде нон-стоп, захтевају ипак добром организацијом и прерасподелом обавеза обезбеђује се неопходна здравствена заштита.

‒ У ових 20 и нешто дана ванредног стања радили смо хитне операције из свих области медицине, а које смо и до сада радили. Обавио се и порођај, значи све што је хитно збрињава се. Такође, интернистичка стања, педијатријска стања, хитна наше амбуланте раде, али у скраћеном обиму. Тако да људи могу да буду сигурни да ће добити здравствену помоћ која им је потребна – објашњава др Видић.

На питање каква је епидемиолошка ситуација, наш саговорник одговара да до сада вирус није ушао у алексиначку болницу и међу раднике.

‒ Ми имамо неколико тестираних и сви су негативни. Тестирани су људи који раде у пулмолошкој амбуланти, лекари, сестре, сви који свакодневно долазе у контакт са оболелима и сумњивима на заразу, негативни су. То су подаци од пре два дана, неки од пре три, четири. Видео сам и ја на друштвеним мрежама неке коментаре, али заиста, могу са потпуном одговорношћу да кажем, да у болници у Алексинцу нема зараженог особља, да нема никог ко је у изолацији. Има неко за кога смо сумњали, па је тестиран и није позитиван. Али смо превентивно те људе оставили да не раде још неки дан – упознаје нас др Видић. 

Са др Видићем смо разговарали и о томе како раде службе алексиначког здравства у вези са Ковид обољењем и о донацијама грађана и привредника болници.

О овим темама писаћемо наредних дана, а аудио запис разговора са др Видићем биће објављен на таласима Радио Алексинца у емисији „Актуелно” која је на програму у среду, 15. априла, у 17 сати, а реприза је следећег дана у 11 сати. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =