Donacija Vlade Japana Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini

Danas je u domu u Kulini održana svečanost povodom primopredaje donacije  u okviru projekta opremanja Doma za smeštaj odraslih lica Kulina. Za nabavku specijalnog vozila za invalidna lica, agregat i pet liftova za invalidska kolica Vlada Japana izvdvojila je oko 69 hiljada evra.

Svečanosti je prisustvovao ambasador Japana u Srbiji, Njegova ekselencija Đuići Takahara, kao i državni sekretar Nenad Nerić i predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

Ambasador Japana Đuići Takahara veruje da će nakon ovog projekta prijateljski odnosi između Srbije i Japana biti dodatno ojačani

 Ambasador Takahara je istakao da duboko poštuje kontinuirani rad, posvećenost i brigu zaposlenih prema korisnicima. Pretpostavljam da se susreću sa mnogo izazova i poteškoća da bi obezbedili sigurno i adekvatno okruženje za svoje štićenike, dodao je on. Takahara je objasnio da su uprkos svim tehničkim problemima i nedostacima, poput nedostatka liftova ili adekvatnih vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, zaposleni uspevali da pacijentima pruže potpunu uslugu i olakšaju im svakodnevni boravak u ustanovi.

– Ovim projektom obezbeđeno je vozilo adaptirano za prevoz osoba u kolicima, što će domu omogućiti da bezbedno prevozi svoje korisnike. Postavljeni su i neophodni liftovi za stepenište, pa očekujem da će to smanjiti opterećenje zaposlenima. Drago mi je što čujem da sada mnogi korisnici mogu izaći u baštu zahvaljujući tim liftovima – poručio je ambasador Japana u Srbiji.

Projektom je obezbeđen i novi agregat, pa će korisinima od sada biti toplo i tokom jakih zima, a pripremanje obroka i medicinski pregledi neće biti ugroženi čak i kada ne bude struje.

– Vlada Japana razume da je pružanje pomoći radi smanjivanja dispariteta između urbanih i ruralnih oblasti od velike važnosti za razvoj Srbije. Isto tako, mišljenja smo da je neophodno pružiti podršku društveno ranjivim ljudima. Stoga, će Vlada Japana nastaviti svoju podršku za realizaciju projekta direktne koristi ugroženim ljudima, pogotovu u ruralnim krajevima, sa ciljem da se poboljša osnovna socijalna briga u Srbiji – kaže Takahara, koji veruje da će nakon ovog projekta prijateljski odnosi između Srbije i Japana biti dodatno ojačani.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitatanja Nenad Nerić govorio je o dosadašnjoj saradnji Srbije i Japana u realizaciji projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje.

– Iako je ovde bilo reči o konkretnoj opremi i iznosima donacije u evrima, moram da naglasim da se podrška Japana Srbiji ne može meriti novcem. Srbija i Japan su dve prijateljske zemlje koje se godinama unazad uzajamno podržavaju i uvažavaju, a dva naroda, iako geografski na različitim meridijanima neguju prijateljske odnose i tu razdaljinu prevazilaze dobrom namerom i željom da se pomogne svakom ko je u nevolji. Ponosni smo na saradnju sa ambasadom Japana u Srbiji i zahvalni na ličnoj posvećenosti ambasadora na unapređenju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa između naše dve zemlje – naveo je Nerić.

 Predsednik opštine Aleksinac Nenad Staković u ime lokalne samouprave zahvalio  je na pomoći u opremanju Doma za smeštaj odraslih lica u Kulini.

– Po pravilu su to dobre stvari zbog kojih se okupljamo tako često ovde i ja bih iskoristio priliku da se u ime lokalne samouprave u Aleksincu zahvalim japanskoj ambasadi i njegovoj ekselenciji na podršci i donaciji koju su pružili ovom domu, a to će mnogo značiti pre svega korisnicima usluga ovog doma – napomenuo je Stanković.

U ime zaposlenih i korisnika usluga ove ustanove Vladi Japana zahvalio se i direktor Doma za smeštaj odraslih lica u Kulini magistar Vojkan Stanojević, sa nadom i uverenjem da ovo nije kraj uspešne saradnje.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =