Домаће јагоде стигле на пијацу, и квалитетом привукле пажњу

На алексиначкој пијаци, ових дана, појавила се домаћа јагода из овдашњих пластеника. Потрошачи кажу да је квалитет српске јагоде бољи од увозних, а малопродајна цена се креће од 300 до 350 динара за килограм.

Наша екипа је током празника обишла једног од најзначајнијих јагодара у нашој општини Милоша Новковића из Гредетина који у хидропонском узгоју у три пластеника има 15.000 биљака и очекује укупан принос од 7,5 до 10 тона. Како нам каже овај произвођач, цена јагода на велико је од 300 до 350 динара.

– Бербу смо почели  пре десетак дана. Година касни за пет, скоро 20 дана због  хладноће. Што се цене тиче, с обзиром на то да су прве бербе, можда је мало нижа него иначе, али  опет, пошто се касни 20 дана, цена и није тако лоша. Принос је одличан и презадовољан сам што се тиче приноса у пластенику – каже Новковић, очито поносан на квалитет и квантитет јагода у својим пластеницима.

И док је производњом у пластенику овај произвођач задовољан, када је у питању гајење јагода на отвореном, постоји велика стрепња. Мраз је оштетио цветове на појединим парцелама и до 70 одсто, тако да од најроднијих и најкрупнији првих плодова ове сезоне нема ништа. Милош на отвореном има под јагодом око четири хектара.

– Ове годне је ситуација лоша, пре пар дана је био мраз који је однео 70-80 процената рода. С обзиром на то да сам у контату са произвођачима јогода са територије целе Србије ретко где да је боља ситуација. Можда у околини Лесковца је нешто боље, мада код њих је више у производњи индустријска „зенга зенгана”. Она је мало отпорнија. Она је и код мене више преживела у односу на друге сорте. Све остало је прилично лоше – упозорава Новковић.

И такав смањени род, обезбедиће јагоду за домаће потрошаче, али по којој цени. То ће зависити и од тражње у извозу. Најгора солуција би била увоз јагоде, које су због транспорта и поднебља нешто лошијег квалитета од домаћих.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 5 =