Доказали квалитет моравске кухиње на „Вурдијади”

Алексиначка удружења грађана која се баве неговањем традиције и очувањем старих заната и јела, протеклог викенда, још једном су достојно репрезентовала нашу општину. На манифестацији „Вурдијада” посвећеној очувању овог старинског јела, одржаној у Бабушници, Удружење „Супер жене” из Тешице представило се ручним радовима, старим јелима и зимницом. Алексиначка „Радиност” изложила је производе домаће радиности и сувенире, као и посну славску трпезу и мед. Ова удружења су јавно похваљена и награђена медаљом.

Најуспешније је било Удружење „Етно Корман” из Кормана, које је проглашено најбољим у припремању традиционалних јела, и за то добило пехар и диплому. Према објавама на фејсбук страници чланица овог удружења, њима је припало прво место у категорији националне кухиње на „Вурдијади 2022”.

‒ Ту је било све оно што се спрема у нашем крају јер смо хтели да репрезентујемо нашу, алексиначку кухињу. Почев од пуњене паприке, пасуља спремљеног на старински начин, који је оставио велики утисак на жири. Домаће пите су, такође, одушевиле жири зато што су развијене, ништа није купљено него је све домаће. Спремали смо „љуто корманчеˮ. То је једно старинско јело до чијег смо преписа дошли скоро и то је такође оставило утисак – каже Татјана Шљивић, чланица корманске екипе.

По њеним речима Корманке су презадовољне својим наступом у Бабушници, јер је конкуренција била велика.

‒ Било је пуно трпезе, али наша је, некако, остала упечатљива зато што смо се фокусирали на нашу кухињу, нашег алексиначког краја. Када су нас најавили: ,,А сада Алексинац!”, са нама су били из удружења ,,Радиност” и ,,Супер жене” из Тешице, и када су рекли: ,,Корман!”, било је велико одушевљење за нас – препричава тренутке за незаборав наша саговорница.

Десета по реду манифестација ,,Вурдијада”, посвећена једном од најбољих српских специјалитета – прерађевина од млека – лужничкој вурди, имала је преко 150 излагача из целе Србије. Осим такмичења у припремању јела од вурде, гостујућа удружења су учествовала у још неколико дисциплина.

Организатори су Општина Бабушница и Туристичка организација Бабушнице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + ten =