Доделом опреме завршен пројекат „Женски препородˮ

Пројекат „Женски препородˮ који је реализовало Друштво за развој креативности, уз помоћ Агенције за родну равноправност и оснаживање жена UN Women, а уз финансијску подршку Европске уније, имао је за циљ економско и друштвено оснаживање жена на селу.

У оквиру овог пројекта девет корисница је добило опрему која се састоји од шиваћих машина, разбоја за ткање или мини сушаре. На завршној Конференцији, одржаној јуче у дворишту Етно куће у Корману, финансијска директорка пројекта Александра Стевановић, је добитницама уручила уговоре, а некима уз уговор и донације које је физички било могуће донети.

Снежана Живадиновић из Друштва за развој креативности говорећи о пројекту ,,Женски препородˮ истакла је да је на организованим едукацијама учествовало 200 жена и изразила наду да су оне допринеле стицању одређених вештина и знања које ће донекле унапредити економски положај полазница.

‒ Посебно су нам биле значајне обуке из области ткања и шивења, гајења ароматичног и лековитог биља, али ништа мање нису биле значајне обуке за писање бизнис плана и упознавање са субвенцијама Националне службе за запошљавање ‒ казала је Живадиновић обраћајући се присутнима.

Она је изразила велико задовољство што у овом пројекту нису били сами, јер је цела локална заједница била, како је казала „уз насˮ, додавши да су имали сто теренских посета. По њеним речима сеоске жене чине две трећине жена које живе на подручју општине Алексинац и да њихов положај није лак, јер и сама општина спада тек у четврту категорију развијености, односно у неразвијена подручја.

‒ Жене раде код куће пет пута више од партнера, а на селу чак девет пута. У овим подацима се виде наши полазни мотиви за овај пројекат ‒ казала је Живадиновић, и позвала мушкарце да имају на уму ове податке када су у питању партнерке.

Невена Марчета из Агенције за родну равноправност и оснаживање жена, UN Women, је истакла значај пројекта у конкретној додели опреме и изразила жељу и наду да још неки пројекат ове организације буде организован на нашем подручју.

У име алексиначке локалне самоуправе учеснице у пројекту и присутне поздравила је Маријана Радивојевић, заменица председника општине, која је позвала жене да масовније узму учешће у политичком и друштвеном животу заједнице.

‒ Жене кудикамо имају боље организационе способности. Ми можемо да уклопимо и посао и кућу и све то. Ја вас молим. Пријавите се, будите одважне. Будите одлучне. Пријавите се. Учествујте у изборима месних заједница да допринесете вашем месту одакле боравите, а и нашој општини да буде још боља – казала је Радивојевић, која је прва жена у послератном вишестраначју која се нашла на овој позицији у општини Алексинац.

На завршној Конференцији говорили су још Слободанка Павковић, из удружења „Супер женеˮ у Тешици, Радица Бабић и Џемина Николић из Етно удружења Корман, Слађана Божиловић, менторка, Јелена Стаменковић, психолог и Татјана Шљивић у име добитница.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + fifteen =