До соларне енергије упола цене

Заинтересовани мештани општине Алексинац, који желе да производе соларну електричну енергију и да је продају Електродистрибуцији, имаће прилику да их и ове године постављање соларних панела кошта упола мање.

Након што је скоро усвојен измењени Правилник о суфинансирању енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе на територији општине Алексинац, објављен је и Јавни позив за учешће привредних субјеката који ће изводити те радиове.

Предмет Јавног позива јесте избор привредних субјеката за спровођење активности на реализацији радова на уградњи соларних панела, пратећих носача панела, инвертера и остале неопходне инсталације за производњу електричне енергије, уградњи двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије, изради извештаја извођача радова о уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије, као и извештаја о уградњи мерног места који је у складу са законом неопходан приликом прикључења на дистрибутивни систем.

На јавном конкурсу могу учествовати привредни субјекти који врше набавке, радове и уградњу материјала, опреме и уређаја, а рок за подношење пријава је до 03. марта ове године.

Након оцена и избора привредних субјеката Општина ће закључити Споразум о техничкој сарадњи ,а потом ће расписати јавни конкурс за појединачне пројекте грађана. Грађани су у обавези да приликом конкурисања доставе профактуру/предрачун издат од стране привредних субјеката са листе.

Вредност опреме и радова општина ће суфинансирати у износу од 25%, Министарство  такође 25%, док ће власници морати да исплате 50 посто инвестиције.

Циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела су смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

Извор насловне фотографије: Званична Фејсбук страница Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − fifteen =