Дефиле старинских торти и најлепших погача

Велики Дреновац је јуче, у недељу, био престоница народних рукотворина и традиционалних гастрономских ђаконија.

Тамошње Удружење жена „Видовданке”, одржало је своју прву манифестацију под називом „Златне руке”, на којој је окупило 11 удружења, са којима ове вредне Дреновчанке сарађују. Поред свих удружења са територије наше, пристигла су и она из околних општина.

− Ово је наша прва манифестација „Златне руке”. Како Златне руке? Прошле године је био Међународни  фестивал Културно-уметничких друштава, и тада је председник МЗ Грејач Драган Јовановић Лера рекао овако: „Ево то су радиле жене, златне руке”. Тако смо дошли до идеје да ову манифестацију назовемо „Златне руке” − појаснила је Мима Илић.

Ово окупљање није било само ревијалног карактера, већ су се чланови Удружења „Круна” из Нишке Бање, Етно-удружења „Кукљинско прело” из Кукљина, „Долина Бачине” из Варварина, Удружења грађана „Радиност” из Алексинца, „Супер жене” из Тешице, „Етно удружења Корман”, „Сестре Гојковић” из Мозгова, „Бисерке” из Дражевца, „Етно-кутак” из Житковца, „Вредне домаћице” из Гредетина и „Воденичари” из Житковца такмичили у неколико категорија.

Током манифестације бирала се најбоља старинска торта, најлепша погача, најлепши штанд. Такође, биран је и најбољи гулаш, а овом приликом крчкало се пет котлића.

Према одлуци жирија треће место за уређење штанда додељено је Етно удружењу Корман, другопласирани је штанд Удружења „Долина Бачине” из Варварина, док је пехар за најуређенији штанд отишао у руке чланицама Удружења „Вредне домаћице” из Гредетина.

Када је реч о најбољој старинској торти, трећепласирану су умесиле чланице Удружења „Етно-кутак” из Житковца, друга је пристигла из Мозгова и Удружења „Сестре Гојковић”, а прва је Васина торта Удружења грађана „Радиност” из Алексинца.

Да су чланице удружења умешне домаћице видело се и приликом оцењивања погача. Жири није имао нимало лак задатак, па је треће место доделио Етно-удружењу „Кукљинско прело”, друго место је припало чланицама Удружења „Круна” из Нишке Бање, док је пехар за прво место отишао у Дражевац, Удружењу„Бисерке”.

Екипи под називом „Златни котлић” припала је бронза за умешност кувања гулаша, сребро је отишло у руке екипи из Дражевца, док је и овог пута најбољи гулаш скувала екипа „Ђенерали” из Алексинца.

За свеукупног победника проглашена је овом приликом Месна заједница  Дражевац, а признање за највеселију екипу отишло је пут Нишке Бање. Ову ласкаву титулу понеле су чланице Удружења „Круна”, са којима су се домаћице „Видовданке” овом приликом посестримиле.

Као што традиција налаже, ни ова манифестација није протекла без песме и игре. Овог пута своје умеће показали су чланови Културно-уметничких друштава „Видовдан” из Великог Дреновца, „Дејан Јовановић Деша” из Тешице и „Бисер” из Дражевца.

Према речима организатора, након ове прве, очекују да ће наредна манифестација већ следеће године прерасти у међународну.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 16 =