Дани посвећени човеку који је задужио Алексинац

Вечерас почиње четвородневна манифестација посвећена српском великану који је детињство и младост и један део радног века провео на подручју данашње општине Алексинац. Дани Тихомира Р. Ђорђевића се ове године организују по четврти пут и чувају успомене на ову знамениту личност веома битну за српску науку у области етнологије и покретача првог часописа на Балкану који се бавио овом облашћу под називом „Караџићˮ са седиштем у Алексинцу.

Велика сала Дома културе од 19 часова биће место два значајна догађаја. Биће потписан Протокол о сарадњи две институције у области културе, чувене Српске књижевне задруге (СКЗ) и алексиначког Центра за културу и уметност (ЦКУ).Затим следи промоција књиге „Природа у веровању и предању нашег народаˮ у издању СКЗ, о којој ће говорити управник Душан Бабић и уредник у овој установи Драган Лакићевић.

Сутра, у среду, у великој сали дома културе од 19 часова је промоција новог броја часописа „Караџићˮ у издању ЦКУ, односно Завичајног музеја који ради у оквиру ове установе. О садржају ове публикације говориће кустос Александар Никезић и историчар Зоран Стевановић. Ову промоцију оплемениће својим учешћем Етно група Центра за културу и уметност.

У четвртак су догађаји на којима се представљају добитници овогодишњих признања. У великој сали Дома културе од 13 сати почиње Свечана академија на којој ће бити додељена награда „Тихомир Р. Ђорђевићˮ проф. др Снежани Самарџији, универзитетском професору и фолклористи из Београда и признање „Чувар Завичајаˮ проф.др Момчилу Златановићу, универзитетском професору у пензији. Организатори програма су ЦКУ и Алексиначка гимназија.

Пре тога, у 12 сати, је промоција фототипског издања докторске дисертације Тихомира Р. Ђорђевића „Циганиˮ са преводом Гордане Тимотијевић. Приређивач ове публикације је др Данијела Поповић Николић. Академик Тихомир Ђорђевић је 1902. године докторирао у Минхену, а рад му је био „Цигани у Србијиˮ. Издавачи ове значајне књиге су ЦКУ Алексинац и Огранак САНУ у Нишу.

Како је најављено Дани „Тихомира Р. Ђорђевићаˮ се завршавају у петак, концертом од 20 сати у великој сали Дома културе, Ансамбла „Венацˮ из Грачанице. Главни задатак „Венцаˮ је очување игре, песме, обичаја и традиције народа са Косова и Метохије. Ради се о једном ансмблу професионалног умећа, па њихов наступ треба обавезно погледати имајући у виду чињеницу да је улаз слободан.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × five =