Dani jagoda po petnaesti put

Tradicionalna manifestacija „Dani jagodaˮ koja se već 15 godina organizuje u aleksinačkom selu Gredetin biće održana sutra, u utorak 15. juna, u tamošnjoj crkvenoj porti. Tačno u podne okupiće se desetak izlagača, najuspešniji proizvođači jagoda u tom delu opštine Aleksinac, kao i iz kruševačkih sela Belasica i Veliki Šiljegovac.

U Udruženju „Jagodaˮ, organizatoru manifestacije, kažu da će skup biti sajamskog karaktera uz učešće ograničenog broja ljudi i uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera. Posetioci će moći da vide i probaju kako jagodu tradicionalne sorte „zenga zenganaˮ, tako i konzumne sorte koje su vodeće na ovom području „aprika”, „alba”, „roksana”, „kleri” i „kvin eliza”.

U Gredetinu je davne 2007. godine  prvi put organizovana manifestacija pod nazivom „Dani jagodaˮ, sa ciljem promocije i unapređenja proizvodnje jagoda u Aleksincu i okolini, promocije srpskih jagoda kao tržišnog brenda i organizacije kulturnih dešavanja u Gredetinu. „Dani jagodaˮ su te godine održani 27.maja, na prvi dan Trojice.

“Dani jagoda” 2018. godine (foto iz arhive)

Tada je u ovoj opštini bilo nekoliko regiona sa značajnim površinama pod jagodama. Obično je to bilo u podjastrebačkim naseljima. Zasadi su bili pretežno jagodom sorte „zenga zenganaˮ koja je bila aleksinački brend za koji se znalo i u Evropi. U samom Gredetinu, a i u okolnim selima, tada se skoro svako treće domaćinstvo bavilo ovom proizvodnjom. U maju i početkom juna opojni miris jagoda se osećao seoskim sokacima.

Klimatske promene za samo pola veka su doprinele da se ova voćka ne može gajiti bez navodnjavanja. Uz konstantno smanjivanje broja stanovnika na selu, područje opštine Aleksinac gubi primat značajnog proizvođača jagoda.

Kasnije se ova proizvodnja seli u ravničarski deo opštine, ali zbog nekoliko loših godina moravci su odustali od ove proizvodnje. Sada je u celoj opštini Aleksinac, gde je pod jagodom bilo nekoliko stotina hektara, ostalo nekoliko desetina proizvođača.

Očito da se proizvodnja srpske jagode preselila u druge regione, kruševački, varvarinski, šabački i na druga mesta. U aleksinačkim selima ostali su pojedini zaljubljenici koji su uhvatili korak sa savremenom proizvodnjom. Za pojedine od njih, zbog svog uspeha u ovoj branši se čulo i van granica opštine. Možda su to nagoveštaji povratka Aleksinca na mapu značajnih područja za srpsku jagodu. Neki od njih biće izlagači na sutrašnjim 15. „Danima jagodaˮ u Gredetinu.

Miloš Novković, jagodar iz Gredetina, u jednom od svojih plastenika.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + five =