Дани јагода по петнаести пут

Традиционална манифестација „Дани јагодаˮ која се већ 15 година организује у алексиначком селу Гредетин биће одржана сутра, у уторак 15. јуна, у тамошњој црквеној порти. Тачно у подне окупиће се десетак излагача, најуспешнији произвођачи јагода у том делу општине Алексинац, као и из крушевачких села Беласица и Велики Шиљеговац.

У Удружењу „Јагодаˮ, организатору манифестације, кажу да ће скуп бити сајамског карактера уз учешће ограниченог броја људи и уз поштовање актуелних епидемиолошких мера. Посетиоци ће моћи да виде и пробају како јагоду традиционалне сорте „зенга зенганаˮ, тако и конзумне сорте које су водеће на овом подручју „априка”, „алба”, „роксана”, „клери” и „квин елиза”.

У Гредетину је давне 2007. године  први пут организована манифестација под називом „Дани јагодаˮ, са циљем промоције и унапређења производње јагода у Алексинцу и околини, промоције српских јагода као тржишног бренда и организације културних дешавања у Гредетину. „Дани јагодаˮ су те године одржани 27.маја, на први дан Тројице.

“Дани јагода” 2018. године (фото из архиве)

Тада је у овој општини било неколико региона са значајним површинама под јагодама. Обично је то било у подјастребачким насељима. Засади су били претежно јагодом сорте „зенга зенганаˮ која је била алексиначки бренд за који се знало и у Европи. У самом Гредетину, а и у околним селима, тада се скоро свако треће домаћинство бавило овом производњом. У мају и почетком јуна опојни мирис јагода се осећао сеоским сокацима.

Климатске промене за само пола века су допринеле да се ова воћка не може гајити без наводњавања. Уз константно смањивање броја становника на селу, подручје општине Алексинац губи примат значајног произвођача јагода.

Касније се ова производња сели у равничарски део општине, али због неколико лоших година моравци су одустали од ове производње. Сада је у целој општини Алексинац, где је под јагодом било неколико стотина хектара, остало неколико десетина произвођача.

Очито да се производња српске јагоде преселила у друге регионе, крушевачки, варварински, шабачки и на друга места. У алексиначким селима остали су поједини заљубљеници који су ухватили корак са савременом производњом. За поједине од њих, због свог успеха у овој бранши се чуло и ван граница општине. Можда су то наговештаји повратка Алексинца на мапу значајних подручја за српску јагоду. Неки од њих биће излагачи на сутрашњим 15. „Данима јагодаˮ у Гредетину.

Милош Новковић, јагодар из Гредетина, у једном од својих пластеника.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + twenty =