Данас је Дан библиотекара Србије

Данас се обележава Дан библиотекара Србије, посвећен свим библиотекарима и библиотечким стручњацима. Овај дан успостављен је 14. децембра 1947. године, када је и основано Друштво библиотекара Народне Републике Србије у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду, које је 1992. године преиначено у Библиотекарско друштво Србије.

Прослава Дана библиотекара обележава се стручном конференцијом. Ове године то је 20. конференција Библиотекарског друштва Србије, која се одржава у Краљеву. Конференција има стручни и свечани карактер. Свечани карактер подразумева доделу годишњих награда најбољим библиотекарима и то награде „Запис”, „Стојан Новаковић” и „Најбољи библиотекар”. Што се тиче наше Библиотеке „Вук Караџић”, она овом приликом на конференцији у Краљеву има три представника Сању Стаменковић, Александру Милошевић и Синишу Голубовића.

− Радни део конференције обележили су стручни радови колега из Србије и региона на тему „Виртуелних и реалних библиотечких просторија” и имали смо прилику да чујемо најновије идеје и разматрања на ту тему – открива за наш портал Синиша Голубовић, виши дипломирани библиотекар и члан УО Библиотекарског друштва Србије.

Наш саговорник свој посао сматра веома одговорним, а положај библиотекара оцењује као добрим, али и да увек има простора за побољшањем.

− Бити библиотекар је друштвено одговоран посао и дефинитивно библиотекари утичу на развој писмености и културе у друштву. Свакако, положај може да буде бољи, али оно што је утисак и што се чини јесте да се тај положај из дана у дан побољшава у односу на то какав је некад био, мада увек има простора за боље – додаје Голубовић.

Рад и залагање запослених у овдашњој библиотеци говори и то да, упркос томе што Бибилотека „Вук Караџић” спада у ред мањих библиотека, оштинског типа, она поседује све потребне сегменте савремене бибилиотеке и може да пружи квалитетну услугу својим корисницима, сматра наш саговорник.

− Алексиначка библиотека спада у ред средње малих библиотека и што се тиче своје опремљености како библиотечког фонда, тако и техничке опремљености, она спада у ред опремљенијих библиотека општинског типа, јер због своје величине и надлежности на територији општине Алексинац она је лимитирана, али мислим да има све потребне сегменте које треба да има једна савремена библиотека и да може да пружи квалитетну услугу својим корисницима – сматра Голубовић.

Подсећамо да се тренутно у овој установи културе одвија акција „Месец даривања књиге”, којом се награђују верни читаоци и чланови библиотеке и то из Фонда сувишака библиотеке. Акција траје до 7. јануара 2024. године или до истека залиха.

Библиотекари, срећан вам ваш дан!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 16 =