Dan dobrih ideja i saradnje u Centru za kulturu i umentost u Aleksincu

„Dan dobrih ideja i saradnje“ naziv je tribine koja je održana danas u prostorijama Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, a čiji je cilj okupljanje ljubitelja pozorišne, likovne, književne, filmske, muzičke umetnosti i generalno svih zaljubljenika u umetnost u borbi protiv nekulture i primitivizma. Plan je da ovakav vid saradnje kulturnih poslenika našeg grada postane tradicija, a planirane aktivnosti doprineće da kulturni život u gradu postane bogatiji, kaže direktorka Maja Radoman Cvetićanin.

– Želja nam je da aktiviramo Klub ljubitelja umetnosti, koji već postoji, ali nije bio dovoljno aktivan. Želimo da pozovemo sve naše sugrađane da se popunjavanjem jednog flajera uključe u aktivnosti kulturnog života grada, jer je ideja da svi oni putem mejla ili sms poruke dobijaju informacije o dešavanjima koje organizujemo. A time što ćemo se povezati, možda ćemo uspeti da unapredimo naš kulturni život, da on bude bogatiji i lepši, posećeniji, kao i da odgovara potrebama svih naših sugrađana – navodi ona.cku tribina 1

Promoviasnje primitivnih i komercijalnih medijskih sadržaja dovodi do toga da se neke značajnije kulturne vrednosti zanemaruju, a da bitku dobijaju one koje donose profit, pri čemu najviše trpi najmlađa populacija. Upravo zato će značajni resursi Centra za kulturu biti usmereni ka mlađoj populaciji, školskoj deci i tinejdžerima.

– Školigrica je sistem radionica koji bi pomogao školama, deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da razvijaju već postojeće veštine i svoju kreativnost. Imaćemo i likovnu, lingvističku, plesnu, horsku radionicu, imamo već studio glume i mali hor, tako da se otvara dosta novih mogućnosti. Ideja je puno, a radionice ćemo organizovati u zavisnosti od potreba i želja dece – napominje Radoman Cvetićanin i dodaje da će od sada jednom mesečno biti organizovane i tribine posvećene znamenitim ljudima iz istorije Aleksinca. To je naš dug prema prošlosti i onima koji su svojim radom i zalaganjem ostavili dubok trag i značajno nasleđe svojim potomcima, objašnjava direktorka.

S obzirom da profit zauzima primat u svim oblastima, pa i u kulturi, prema rečima direktorke Cvetićanin veoma je teško obezbediti sredstva za promovisanje nekih nekomercijalnih vrednost, ali i pored toga optimizam ne izostaje.

– Sredstava, nažalost, nikad nema dovoljno. Kultura je skrajnuta, to je nešto što se ne isplati, a svake godine su sredstva koja se izdvajaju za Centar za kulturu sve niža. Ali mi smo spremni da pišemo projekte i da se javljamo na pozive svih donatora koji su nam dostupni, pa se nadamo da će naše ideje na kraju da ugledaju svetlost dana – ističe naša sagovornica.

U ostvarivaju svoje ideje Centar za kulturu i umetnost nije usamljen, već ima podršku ostalih institucija kulture i javnih ustanova u gradu, što je potvrdila velika posećenost današnje tribine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =