Sneg zaštitio pšenicu od izmrzavanja

Iako su uslovi za setvu pšenice u oktobru i novembru bili loši, a zemljište nedovoljno pripremljeno, strna žita spremno su dočekala zimu i hladno vreme. Prema prvim podacima, niske temperature, koje su se spuštale i do 20 stepeni ispod nule, ne bi trebalo da ostave značajne posledice na pšenici, smatra doktor Milanko Pavlović.

Ovaj stručnjak navodi da je pšenica tokom decembarskih dana imala dovoljno vremena da se pripremi za hladniji period, a u ovom delu Srbije očuvanju mladih biljaka značajno je doprinelo i formiranje snežnog pokrivača, koji je poslužio kao izolator.

– Zima još uvek traje, a biljke su u fazi mirovanja, pa ćemo tek kada otopli moći da vidimo kakve su štete nastale. Štete će biti na svim usevima, na nekima vrlo malo u vidu oštećenja lisne mase, koja će se regenerisati vremenom, pa ćemo uz adekvatne mere i pravilnu ishranu imati solidne prinose. Tamo gde su oštećenja veća, sigurno će biti podbačaj prinosa, ali će se to procenjivati od parcele do parcele. Ipak se mora imati u vidu da je i lokalno bilo različito vreme – objašnjava doktor Pavlović.

Neminovno je da će vrlo hladno januarsko vreme za ove prostore uticati na smanjenje prinosa, ali, bar kada su domaće sorte u pitanju, ambari nakon žetve početkom leta ne bi trebalo da ostanu prazni, poručuje naš sagovornik.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + six =