Да се не заборави

Многи се сећају релативно мирног поподнева од пре 22 године. Ништа није указивало да ће Алексинац те ноћи понети епитет „српске Хирошиме”.

Данас се навршавају 22 године од великог страдања нашег града у НАТО бомбардовању. Тим поводом, Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских догађаја општине Алексинац и Удружење бораца Народно-ослободилачког рата општине Алексинац организовали су обележавање овог датума пригодним комеморативним скупом.

Након одржаног помена, цвеће на спомен-обележје жртвама НАТО бомбардовања прво су положили чланови породица страдалих, а потом делегација Војске Србије. Венце цвећа су затим положиле делегације наше локалне самоуправе, Удружења бораца, Удружења резервних војних старешина, Општинске организације пензионера и Матице Руса у Србији.

− Претрпели смо много штете, штета је надокнадива, али имали смо и ненадокнадив губитак у људским жртвама. Као што и сами видите на месту где су пале гранате само нас потсећа овај споменик на жртве које су настале, објекти су санирани, али на нама је да одамо почаст људима који су овде страдали, а били су невине жртве. Пројектили који су пали овде су били по њиховим речима непогрешиво вођени, грешком су пали у центар Алексинца. Ми ћемо пробати да опростимо, али да заборавимо никада нећемо моћи − рекао је Далибор Радичевић, председник општине Алексинац приликом обраћања присутнима.

Ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације, изостао је културни део програма који су годинама уназад организовали Центар за културу и уметност, Књижевни клуб „Велимир Рајић”, хор и ученици Алексиначке гимназије.

Иначе, најтеже бомбардовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21ː35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објектиː  Конфекција „Морава”, „Бетоњерка” и Угоститељско-туристичко предузеће. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

У току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Од последица ових ваздушних напада погинуло је 14 цивила, а преко 50 је повређено. Уништено је више десетина стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 1 =