Црквеној слави присуствује и епископ Арсеније

Слава житковачке цркве, али и многих породица у овом месту, Сабор Светог Архангела Гаврила, и ове године биће пригодно обележена. Црквена општина Житковац, поред црквене славе, ове године прославља и један значајан јубилеј, 30 година од почетка изградње цркве посвећене Светом Архангелу Гаврилу, која од 1999. године делује као самостална црквена парохија сачињена од прве и друге парохије житковачке која обухвата села Житковац, Моравац, Прћиловицу, Горње и Доње Сухотно и Горњи Адровац.

− Ове године навршава се 30 година од почетка изградње храма у Житковцу, мада много пре тога се јавила идеја о изградњи истог, још средином тридесетих година. Тадашњи верници у Житковцу са Општином одлучили су да саграде храм који би био уједно и спомен храм краљу Александру Карађорђевићу који је у то време и настрадао у Марсеју. Чак су доносили и организовали да се сакупљају и прилози и купљен је један део материјала, али због почетка Другог светског рата та идеја се није обистинила већ се чекало, ето скоро пуних 65 година да почне званично изградња храма у Житковцу, што се и догодило почетком деведесетих година прошлог века, тачније 1992. године као идеја, а 1993. године као остварење те идеје и тада су постављени темељи на овом храму – рекао је за наш портал протонамесник Александар Лукић, старешина цркве.

Потврђен је и долазак Његовог преосвештенства епископа нишког г. Арсенија који ће служити свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства архијерејског намесништва алексиначког.

− Ова година ће за нас свакако бити другачија, јер први пут званично долази и служиће се света архијерејска литургија, наш епископ нишки г. Арсеније, коме у последњих пар година посебно треба да будемо захвални, јер све ово што се ради око цркве ради се такође из његове једне несебичне помоћи. Поготово у почетку, када смо реновирали кров који је био доста лоше урађен на нашој цркви, то је уједно био и можда неки подстрек за све оно што ће касније да дође. Доста је значајан и велики тај посао био који ми нисмо сами могли да одрадимо, тако да нам је епархија нишка изашла у сусрет за материјал да би радови били приведени крају – истакао је Лукић.

Почетак литургије заказан је за 8 часова, а по њеном окончању приступиће се опходу око Храма и сечењу славског колача.

Према речима старешине храма Александра Лукића, очекује се доста људи и свештених лица. Припремљен је и занимљив културно-уметнички програм, сачињен од песама и народне игре. Све то закључиће и пригодно послужење за госте и људе који су доста помагали у изградњи цркве у задњих десетак година, али и од самог почетка њене изградње.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 9 =