„Читалићи” добили подршку Министарства културе

Алексиначки „Читалићи” постали су препознатљива републичка манифестација. Од идеје која је кренула из Алексинца настао је пројекат у коме данас учествује преко сто школа и вртића у Србији. Такмичење у брзом читању, разумевању прочитаног и разне друге активности чији је циљ да децу приволе књизи, сваке године добија подршку све већег броја школа. То су препознале и републичке институције, па је и ове године Министарство културе и информисања решило да подржи пројекат алексиначког удружења.

Министарство ће на рачун „Читалића” уплатити 250.000 динара, а аутори пројекта кажу да је ова подршка и сигнал да су „Читалићи” на добром путу.

‒ То показује да радимо нешто добро за нашу децу, а пошто имамо и подршку Министарства просвете, и за просветни систем Србије. Прошлогодишња тема је била „200 година Вуковог ријечника”, а ове године тема је ‘књижевни јунак’ – објашњава ауторка „Читалића” и актуелна директорка алексиначког Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин. 

Међушколски пројекат „Читалићи” први пут је одржан 2013. године у Алексинцу и тада су учествовале школе из четири општине, Алексинца, Ћићевца, Књажевца и Зајечара. Данас скоро сваки професор српског језика и школарац у Србији зна за „Читалиће”, а ауторка пројекта каже да такав развој манифестације није могла ни да претпостави.

‒ Пре седам година ни у сну мом није било да ћемо да дођемо до неког међународног статуса, да ће о ‘Читалићима’ да се прича од Канаде до Аустралије, да ће да учествује толико школа и вртића. Ми се сваке године трудимо да пројектне активности буду интересантније и да свако може да пронађе нешто за себе и чини ми се да смо покрили један недостајући део, не само просветног система, него уопште културног миљеа – каже Радоман Цветићанин. 

Најлепши догађај „Читалића” је завршна смотра, а ове године она ће се одржати у Мачкату 25. и 26. маја где ће домаћин бити Основна школа „Миливоје Боровић”.

‒ Првог дана имаћемо изложбу дечијих радова на школским штандовима на улици Читалића. Свака школа добиће назив свог штанда и домаћина завичајног писца, односно ученика који ће глумити завичајног писца. Жеља организатора је да 25. маја у Мачкату буде један велики маскенбал књижевних јунака и верујем да ћемо и ми као чланови ауторског тима, а и сви наши ментори и наша деца изабрати своје омиљене књижевне јунаке, тако да ћемо Мачкатом тада видети шетњу јунака из књижевних дела. Други дан је резервисан за радионице и дружење деце са песницима, а за сада имамо и потврду занимљивих предавача – каже наша саговорница. 

Čitalići Пројекат „Читалићи настоји да код млађих нараштаја развије вештину читања и разумевања прочитаног. Ипак није лако натерати децу да воле књигу, ако родитељи немају навику да читају, каже ауторка пројекта „Читалићи”. У систему у коме је књига јефтинија од паклица цигарете тешко је створити читаоца.

‒ Главни у васпитању деце су родитељи, тако да ако Ваше дете види да сте окружени књигама, што није по овом савремену ‘фенг шуи’ систему где у дневним боравцима више нема књига. Сећате се оних прича, ми се смејемо када чујемо како су се некада 50-их и 60-их година куповале књиге за дневну собу на метар у боји, али данас нема те куповине књига. Данас се књиге избацују, деца уопште немају прилику да се сретну са њима, посебно ако родитељи желе савремено уређење где ће у дневној соби да доминира телевизор, а не полице са књигама. Значи ако немате књиге у дневном боравку, ако Вас дете никада не види са књигом, ако не посећујете књижевне вечери, не слушате о књигама, не идете у библиотеку, не купујете књиге, сумњам да ћете створити читаоца – закључује Маја Радоман Цветићанин. 

Мисија алексиначких „Читалића” шири се и изван граница Републике Србије, па ову манифестацију подржавају Републички педагошки завод Републике Српске и Словце – портал за учење српског језика у дијаспори.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 2 =