„Читалићи 2024”: Програм разноврстан и квалитетан са око 800 учесника

Алексинац је протеклог викенда био домаћин још једног значајног просветно-културног догађаја републичког, па, може се рећи и међународног значаја. Ради се манифестацији „Читалићи 2024”, одржаној у алексиначкој Основној школи „Вожд Карађорђе”. Ова смотра окупила је ученике, наставнике, писце и родитеље из целе Србије, као и међународне учеснике, са циљем промоције читања и развоја читалачких навика.

Први дан Смотре, у суботу 25. маја, започео је оригналним наступом бубњара школе окупљених у оквиру Музичког клуба и ритам секције, о чему смо већ извештавали. Други дан Смотре био је резервисан за чаробну смотру штандова који су славили књигу, читање, писце и породичне библитеке, као и за дружење деце са писцима у оквиру Библиотеке „Читалића”, која је окупила преко 20 најпознатијих српских писаца за децу и младе. Наступили су  Виолета Јовић, Власта Ценић, Гордана Тимотијевић, Милоје Радовић, Дејан Алексић, Бранко Стевановић, Елизабета Георгијев, Александар Јањушевић, Весна Алексић, Славка Петковић Грујичић, Бојан Љубеновић, Душан Поп Ђурђев, Љиљана Андрић, Гоца Стијачић, Нера Рикић, Љиљана Крстић, Маја СЦ, Стеван Милошевић, Александар Илић, Иван Драјзл, Катарина Обрадовић.

Штандови су били веома креативни, што се види и на фотографијама које је забележила наша екипа. У подне су додељене награде учесницима у свим категоријама, а торта је уобичајено означила крај Смотре и најаву нове пројектне теме. Задовољство како је текла манифестација није скривала ни идејни творац ове акције и сличних, професор српског језика и књижевности Маја Радоман Цветићанин.

− Смотра „Читалићи 2024” била је изузетно успешна, привукла је велики број учесника и промовисала важност читања и културе међу младима. Програм је био разноврстан и квалитетан, а учесници су изразили велико задовољство организацијом и садржајем. Алексинац се још једном показао као важан центар културних догађаја, доприносећи развоју читалачких навика и креативности код деце и младих − казала је ова ангажована просветна радница.

Организатор је, је такође,  позитивно оценио цео догађај, што не изненађује, имајући у виду реакције гостију. У Саопштењу за јавност, поред осталог се наглашава да: „Након два изузетна слављеничка дана читалаштва, књиге и читалачке радости, организатори истичу да је ово једна од најуспешнијих завршница са око 800 учесника, више десетина награђених, те да и званични организатор ОШ „Вожд Карађорђе” и УГ „Читалићи” Алексинац, као и покровитељ Општина Алексинац и сарадници МП и МК имају све разлоге за задовољство”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 1 =