Данас и сутра, Алексинац домаћин „Читалића”

Писац Бранко Стевановић овогодишњи добитник књижевне награде „Гордана Брајовић”  је данас свечано отворио још једну престижну манифестацију која се одржава у нашем граду „Читалићи 2024”. Присутне је поздравила и један од идејних твораца „Читалића” и актуелна директорка Основне школе „Вожд Карађорђе” Маја Радоман Цветићанин. На отварању манифестације у дворишту школе „Вожд Карађорђе ” је било учесника из скоро целе Србије, а њима су добродошлицу пожелели и чланови музичке секције „Вождови добошари”.

У оквиру „Читалића” у наредна два дана биће одржана стручна конференција под називом „Породица- читалачка биографија и стваралачка магија”, затим радионице, наступи учесника и песника и слично. Издвајамо два догађаја, данас од 17 часова и 30 минута концерт „Распевана просвета” и сутра од 12 часова представљање штандова.Сви догађаји су у школи „Вожд Карађорђе” и њеном дворишту.

У изјави за наш медиј писац Стевановић је оценио да су „Читалићи” манифестација која постоји већ сасвим довољан низ година, да деца, која су на првим „Читалићима” била први разред основне школе, се полако приближавају крају основношколског образовања и да се већ виде први резултати. Он истиче да учесници  „Читалића” добијају и те како награде на такмичењима у писању не само поезије, већ и прозе.

‒ Што се самих „Читалића” тиче, заиста није случајно што, како у прошлости, тако и данас нема веће похвале за једно дете, не само за дете, већ и за његове родитеље и наставниике, професоре, учитеље, него да се каже за то дете да је начитано. Бити начитан значи бити и информисан, елоквентан, образован, и располагати великим фондом речи. Ако располажете великим фондом речи, много се лакше споразумевате с другима. Значај „Читалића” није само у ширењу читалачке културе, већ опште културе. „Читалићи” су нешто штo је важна допуна званичном школском образовању на путу да добијемо квалитетне, младе, способне људе који ће мислити својом главом, стварати нове и лепе, важне ствари. Не само за своју околину, већ за читаво човечанство. На овај начин ми препознајемо пелцере различитих интересовања. Не мора то увек бити уметност. То могу бити и друге стваралачке делатности којима ће се ови млади људи посветити ‒ каже наш саговорник.

Стевановић још и каже да искуство показује то да они који су редовни учесници „Читалића” могу сутра бирати своје занимање и у свакоме које они мисле да им је предодређено, они буду веома добри.

‒ Оно што је још важније, јесте да „Читалићи” стварају не само квалитетне људе у областима којима се баве, већ, „Читалићи” су, пре свега значајни по томе што учесници „Читалића” у будућности буду добри сарадници, добри људи, пре свега, и на тај начин шире у оклини оно пожељно понашање које може бити за добробит њиховог рада, њихове земље и на крају крајева, оне области којима се баве, а области којима се баве „Читалићи”, за њих не постоје границе  – завршава изјаву за наш медиј овај песник коме је априла ове године баш у Алексинцу уручена награда на Књижевним сусретима „Гордана Брајовић”.

На манифестацији наступиће песници, глумци и други извођачи. Неки од њих су Виолета Јовић, Власта Ценић, Гордана Тимотијевић, Милоје Радовић, Дејан Алексић, Бранко Стевановић, Елизабета Георгијев, Александар Јањушевић, Весна Алексић, Славка Петковић Грујичић, Бојан Љубеновић, Душан Поп Ђурђев, Весна Ристовић, Љиљана Андрић, Нера Рикић, Љиљана Крстић, Александар Коцић , Маја СЦ, Стеван Милошевић, Александар Илић, Иван Драјзл, Катарина Обрадовић, Драгана Типсаревић, Гоца Стијачић, Бранимир Росић и Летећа гитара и Милош Паовић, алексиначки глумац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =