Буран завршетак скупштинског заседања уз међусобне оптужбе

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници, поред осталог, донели више одлука о отуђењу непокретности из јавне својине, односно станова који су у власништву локалне самоуправе. Они се налазе у стамбеној згради у улици Војске Југославије, а њихова процењена вредност се креће од 750 до 799 евра по метру квадратном. Будућим купцима на располагању ће бити пет станова различитих површина, од 39 до 74 квадрата.

Скупштина је већином гласова, 17 за и четири уздржаних, усвојила предлог Комисије за јавна признања за ову годину којим се Плакета додељује Драгану Трајковићу за постигнуте резултате у спорту и Синиши Ристићу за пословне успехе. Награде које подразумевају и новчани део додељене су Андрији Живадиновићу, у износу од 100.000 и Јовану Раденковићу 20.000 динара за постигнуте успехе у образовању. Комисија је предложила, а одборници усвојили, и доделу више захвалница појединцима и колективима за постигнуте резултате у својим областима рада.

Пре усвајања одлуке развила се вишеминутна дискусија, у којој су одборници владајуће већине пребацили опозиционом представнику народа Ивану Димићу да својим говором свађа децу, ученике, на шта је он реаговао и упитао их да ли то не раде управо баш они својим одлукама. Димић је изнео низ примедби на предлог Комисије.

Једна од њих је била, рекавши да су предложени ученици заслужили новчане награде, али да се до сада увек она равномерно делила на добитнике, што „сада по први путˮ то није урађено. Овај одборник је поименично навео још неке ученике који су својим радом и резултатима заслужили општинска признања. Димић је позвао локалну власт да изради нови правилник о награђивању ученика и студената, који би био правичнији и не би остављао простора да се партијски и пријатељски лобира од стране родитеља и других структура. Такође, негативно се изразио и о устаљеној пракси да ако неко ове године добије општинско одликовање, буде изостављен следеће и ако је напредовао у свом раду и конкурише за неко друго признање.

Одборник Светомир Милановић из Нозрине искористио је дискусију око усвајања Извештаја о стању безбедности саобраћаја на путевима који се налазе на територији општине Алексинац, да укаже како се они лошије одржавају него саобраћајнице на подручју суседног Ниша и Крушевца. Он је посебно указао на лош квалитет радова приликом кошења траве и чишћења канала поред путева. Овај одборник је затражио побољшање извођења тих послова и поновио још једном да се недовољно улаже у сеоске месне заједнице.

Скупштина је усвојила и Програм мера подршке за спровођење локалне пољопривредне и руралне политике што је предуслов да се распише јавни позив за доделу субвенција пољопривредним газдинствима. Кроз разне мере подршке пољопривреди је на располагању 14 милиона динара.

Општински парламент је дао двогодишњу сагласност предузетничкој радњи за Производњу и емитовање телевизијског програма ТВ Голубовић да код регистрације ТВ медија користи у називу реч Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =