Еколошки и хумано: Од следеће седмице организовано прикупљање стакла

Време разлагања отпада у природи, природним путем, је различито. Биолошки отпад се разложи најбрже, од недељу дана до неколико месеци. Папир се разложи за једну годину, а челична жица за 10 година. Стаклене и пластичне амбалаже су, са гледишта једног људског живота, вечне. Зато што их производимо у огромним количинама, прети нам опасност.

Водећи се овим мотивима, Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” из Алексинца, „Српска фабрика рециклаже Грејач” и локалне медијске куће „Ал прес” и „Агро- пресс” су данас, у просторијама алексиначких комуналаца, потписали Споразум о реализацији акције прикупљања стакленог отпада у самом граду.

Тим документом „Српска фабрика рециклаже” обезбедиће посуде за прикупљање стакленог отпада и исти одвести са локације где се прикупља. По преузетој количини, ова фабрика исплатиће накнаду од седам динара по килограму и тај новац, по најавама из алексиначких „Комуналних услуга” ићи ће у хуманитарне сврхе, највероватније за лечење наших суграђана.

ЈКП „Комуналне услуге” обезбедиће локацију где ће посуде за прикупљање отпада бити постављење, и раднике, који ће прихватити и одлагати стаклени отпад, а добијену надокнаду од стране Српске фабрике рециклаже ће уплаћивати у хуманитарне сврхе у договору са организацијама, које се баве овим послом.

Поменуте медијске куће, у чијем су власништву „Радио Алексинац”, Интернет портал „Алпресс.рс” и неколико писаних медија, преко истих, обавештаваће грађане општине Алексинац о могућности одлагања отпада и промовисати акцију.

Први контејнер за прикупљање стакла биће постављен наредне недеље на плацу „Комуналних услуга”, некадашњи ауто-сервис прекопута хотела „Босфор”, а у комуналном кажу да ће суботом организовати појединачне акције и у самом граду. Ту ће грађани моћи да одложе стаклени отпад, уз једну напомену да се стакло од прозора посебно селектује.
Далибор Марковић, директор „Комуналних услуга”, осим што истиче хуманитарни карактер акције наглашава и остале мотиве да се започне овај посао.

– Пре свега, смањићемо притисак таквог отпда на депонију који је ризичан отпад и представља нам проблем. Уједно ћемо дати грађанима могућност да одложе оно што им стоји негде по шупама и оставама дуги низ година – образложио је први човек алексиначких комуналаца.

Радослав Стојилковић, директор у Српској фабрици за рециклажу напомиње да је доста општина почело са оваквим акцијма, али да му је драго да то чини, како каже и наша општина, пошто се они осећају домаћим, иако су страна компанија.

– Ми се трудимо да сваке године то сакупљање побољшамо. Већ такве активности имамо са општином. Ми ово радимо и са локалним приватним субјектима, где радимо сакупљање амбалаже од хорека (сектор угоститељства) објеката, радимо са стаклорезачким радњама по питању стакла, прозорских стакала, овде на локацији, и трудимо да нам општина буде што чистија – каже он, оцењујујћи да је новозапочети пројекат одличан за локалну заједницу.

Нинослав Миљковић, главни одговорни уредник више алексиначких медија, инсистирао је на чињеници да грађани до сада, осим у Грејачу, нису имали могућност да одложе стаклени отпад и нада се да је ово први корак ка свеоубухватном решењу проблема. Он је још и казао да нашим неодговорним понашањем и делимично незнањем, загађујемо нашу животну средину, која је релативно добро очувана, а све то ћемо скупо платити, у новцу и нематеријално, ако се на време не опаметимо. Он је додао да наш народ не каже без разлога: „Боље спречити, него лечити”.

Учесници у овом пројекту се надају да ће наићи на разумевање грађана, како у граду, тако и у селима, и да ће стаклени отпад завршити у преради, а не на дивљој и градској депонији, где не само да је штетан, већ и опасан. Када само погледамо доњу табелу о дужини времена које је потребно да се поједини матријали разграде, постаје нам све јасно.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 5 =