Савет за саобраћај: Највише новца за најмлађе и о прошлогодишњим незгодама

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац је на данашњој седници усвојио извештај о свом раду за прошлу годину и разматрао извештај о безбедности саобраћаја у периоду од јуна до краја 2022. године.

У седам прошлогодишњих месеци на путевима у нашој општини било је 79 саобраћајних незгода, а највише њих 18 било је у септембру. Најкритичнији дан је субота са 21 удесом, а период дана од 13 до 14 часова када је било 10 саобраћајних незгода. Највише инцидената 63 је било у насељима, док је ван њих било 16 саобраћајки. Нажалост, у овим незгодама две особе су погинуле, 17 лица је задобило тешке повреде, а 24 особе лакше.

Фактор који је највише препознат као узрочник саобраћајних незгода је „предузимање непромишљењих радњи од стране возача“, што на неки начин указује на неопрезност или незнање возача.

У Извештају о раду Савета за прошлу годину стоји да је од утрошених скоро 9,9 милиона динара, највише средстава било опредељено за израду документације и уређења зона школе преко 6,3 милиона, а затим за дечија седишта око 996.000 динара, што указује на то да се доста пажње поклањало безбедности у саобраћају најмлађих.

Савет је усвојио и неколико мишљења Радне групе која су се односила на раније пристигле захтеве за унапређење безбедности саобраћаја у нашој општини. Очекује се постављање стубића на делу површине у Трњану код железничког прелаза, како би се спречило паркирање возила, нарочито камиона, који утичу на прегледност приликом преласка пруге. Што се тиче зоне школе у Катуну завршена је јавна набавка, изабран извођач радова и очекује се потписивање уговора.

По више захтева грађана за регулисање саобраћаја у граду и осталим насељима донета је одлука да Радна група обиђе те локације и поднесе извештај Савету пре доношења коначног закључка.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + seventeen =