Буџет пунији, опозиција „напала” солидарну помоћ

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници усвојили Извештај о оствареним јавним приходима и расходима у првих девет месеци ове године. У локални Буџет у том периоду се слило скоро 1,3 милијарде динара или нешто више од 75 одсто планираних годишњих прихода. Посебна је добра наплата пореза на добит и капиталне добити који је реализован у укупном износу од нешто мање од 644 милиона динара и скоро 77 одсто годишњег плана. Све ово, како је речено, указује на стабилност и реално планирање прихода у општинској каси.

Што се тиче расхода ту је традиционално потрошња у овом периоду слабија од планиране, па су обављена плаћања у висини од око милијарду и 135 милиона динара или близу 60 одсто од годишњег плана. До краја године, према очекивању креатора локалне политике, биће увећана плаћања због завршетка инвестиција, па ће се и она приближити пројектованој расходовној страни Буџета на годишњем нивоу.

Општински парламент је већином гласова усвојио трећи овогодишњи ребаланс Буџета општине Алексинац, по коме је планирано да општинска каса буде увећана за око 107 милиона динара у односу на измене у јуну месецу. Укупни приходи и примања буџета за 2023. годину износиће нешто више од 2 милијарде динара, од чега су текући приходи милијарду и 773 милиона динара, а остатак су пренета и неутрошена средства из ранијег периода. 

До повећања локалног буџета је дошло због процене да ће од изворних прихода бити прикупљено више средстава, 40 милиона од првобитног плана, а остатак чине средства из републичког буџета и донација, више од 60 милиона динара. Тачније, више од 31 милион на основу потписаних уговора са надлежним министарствима, а 34 милиона су средства међународне донације за реконструкцију објекта Установе за одмор и рекреације деце „Липовац”. За реконструкцију горе поменуте установе, осим средстава Европске уније,  локална самоуправа ће издвојити још 25 милиона динара као свој део преузетих обавеза.

Што се тиче расхода ту нема значајних промена у програму, осим што је дошло до појединачних прерасподела. Када је у питању расходовна страна одборник Иван Димић је и овог пута замерио што су планирана средства за солидарну помоћ запосленима у локалном јавном сектору, што је по њему на штету грађана. За Димића су, како је објаснио, спорне две ствари. По његовој рачуници на овај начин, у протеклих неколико година, од грађана је узето око 100 милиона динара средстава која су могла да буду инвестирана у неке пројекте. А друго, што је солидарна помоћ припадала свим запосленима, и функционерима, а не само онима са најнижим примањима.

Реагујући на те тврдње, председник општине Далибор Радичевић је казао да је нетачно да се ова помоћ једнако исплаћује свима, већ је она највећа код радника са најнижим примањима.

Одборник Димић је имао и примедбе на извођаче радова приликом постављања гасоводне мреже. Он је приликом усвајања измене Одлуке о комуналном реду на територији општине Алексинац затражио да локална самоуправа, преко инспекцијских органа, натера извођаче радова да раскопане површине оставе у првобитном стању. Димић је навео неколико примера из насеља Палилула, где су наводно остале раскопане или неадекватно уређене површине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − ten =