Брисел тражи, ловци морају да одраде

Одгајивачи свиња са подручја општине Алексинац са нестрпљењем чекају средину месеца у нади да ће бити укинуте мере које су донете у сузбијању Афричке куге свиња. Како се чуло на Општинском штабу за ванредне ситуације, одржаном почетком недеље, пројектовани датум одјаве заразе је 15. јун.

Да би се то десило неопходно је да се испуне још два услова. Да ловачко удружење „Делиград” нађе и обезбеди један узорак од угинуле дивље свиње и да тај налаз буде негативан. Како је објашњено, то је захтев Брисела. Такође, треба још неколико узорака да се узме од домаћих свиња. Након тога остаје папиролошки део посла, како би се одјавила опасност од Афричке куге свиња.

Ако све ово буде урађено до средине месеца очекује се да 17. јуна буде донето решење о укидању мера за спречавање ширења Афричке куге свиња на подручју општине Алексинац. Наравно, пред претпоставком да до тада не буде неких сумњи на евентуалну појаву заразе на овом простору.

Да подсетимо. У циљу спречавања ширења и сузбијања болести донето је ове године неколико решења 30.јануара, 3. и 18.фебруара и 13. марта којима су делови територије општине Алексинац проглашени зараженим, а цела територија општине Алексинац угроженим подручјем. Те мере су предвиђале, поред осталог, забрану промета свиња и њихову појаву на овдашњим сточним пијацама.

Насловна фотографија: Илустрација (ShutterStock).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fourteen =