Министар Кркобабић у Алексинцу представио програм за село

Општину Алексинац данас су посетили министар за бригу о селу Милан Кркобабић и Београдски надбискуп Станислав Хочевар. Они су у кабинету председника општине Далибора Радичевића одржали радни састанак са представницима локалне самоуправе чија је тема био програм намењен селу и руралном развоју.

Министар Кркобабић обраћајући се новинарима говорио је о неколико акција које ће се у наредном периоду спроводити како би се зауставио тренд пропадање села. Значајна средства биће уложена у изградњи инфраструктуре, откупу сеоских домаћинстава за младе, едукацији пољопривредника, а најавио је и могућност формирања гаранцијског фонда за пољопривреднике који би био намењен исплати загарантоване цене стратешких пољопривредних производа.

Кркобабић је оценио да је алексиначка локална самоуправа спремна да се укључи у ове програме.

– Прецизно смо ми овде дефинисали како ће изгледати локални путеви, како канализациона мрежа, како водоводна мрежа, кад су планови готови и друго. Колико пара ће бити од 2020. до 2025. године. Могу да кажем одмах, овде је то добро. Имамо локалне самоуправе које нису способне кадровски да одраде припрему овога и то је проблем и то мора неко да уради за њих – похвалио је министар алексиначку администрацију.

Он је и додао да се  врло конкретно разговарало по питањима као што су  концепт задругарства и конкурс вредан пола милијарде је у току, ту је и конкурс нови за доделу празних кућа.

О значају јачања села окупљенима је говорио и Београдски надбискуп Станислав Хочевар

– Ми знамо да само здраво село омогућује здрав живот и у градовима. Мислим да је то за здрав развој нашег друштва, али и читаве Европе и то нам је најпотребније – поручио је овај црквени великодостојник.

Министар Кркобабић и остали гости су са председником општине Алексинац и његовим сарадницима након разговора у згради алексиначке локалне самоуправе посетили село Мозгово. У тамошњем Дому културе разговарало се о плану намењеном селима у Србији. Гости су обишли и штандове са домаћом храном и домаћим производима који су дело чланица удружења жена из Кормана, Тешице и Вукашиновца. Министар Кркобабић је разговарао и са представницима мозговачке фирме Лазић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + fifteen =