Bogato izdavaštvo, korona sprečila promocije

Centar za kulturu i umetnost Aleksinac u okviru svoje izdavačke delatnosti u protekloj godini objavio je 18 naslova, od toga dva časopisa „Karadžić” i „Zbornik radova pesma među pesnicima Gordana Brajović”. Ostali naslovi su monografske publikacije.

Direktorka ove ustanove Maja Radoman Cvetićanin ističe i značaj reprint izdanja prvog etno časopisa na Balkanu „Karadžić”, koji je 1903. godine u Aleksincu pokrenuo čuveni etnolog profesor dr Tihomir Đorđević.

‒ Uspeli smo da obnovimo drugo izdanje ‘Karadžić’, reprint stare serije koju je izdavao Tihomir Đorđević. Srećni smo i što smo završili konkurs koji smo prošle godine raspisali, posle izvesne pauze, i po osnovu konkursa komisija je izabrala neke naslove koji su štampani. Neki će biti štampani ove godine zato što su poslati na doradu – objasnila je direktorka Cvetićanin. 

Od izdatih knjiga svoju promociju imali su „Homo satirikus” autora Slavomira Vasića i intervjui sa PIP-a „Lica bez šminke”, publikacija nastala iz pera novinara aleksinačkog „Al pres-a”. Ostale izdate knjige, na svoju promociju u javnosti, čekaju vreme kada će javna okupljanja biti dozvoljena.

Centar za kulturu i umetnost pored pomenutih naslova izdao je i delo Andrije Bogdanovića „Doživljaji dečaka sa sokaka”, Dragan Pavlović je autor knjige „Pred vratima pakla”, dok je „Stručni ispit učitelja” priredio Svetozar Stojković. Đorđe Miletić će se čitalačkoj publici predstaviti sa „Paklena ćelija 2”, a grupa autora je izradila „Aleksinački jezičkog poučnik”. Publikacija „Aleksinac i okolina u Velikom ratu” napisana iz pera istoričara Zorana Stevanovića i Svetlane Đurđević, doživela je treće izdanje, a isti stvaraoci su priredili i knjigu „Operacijski dnevnik 14. pešadijskog puka 1. poziva”. Štampano je i treće izdanje naslova „Aleksinac – fotomonografija” grupe aleksinačkih autora, a iz štampe se pojavila i jedna zanimljiva knjiga „Znameniti Srbi iz Aleksinca”.

Među zanimljivim izdanjima je i ponovno štampanje „Govora aleksinačkog pomoravlja”, publikacije sa kojom je profesor Nedeljko Bogdanović doktorirao. Tu je i „Aleksinački ilustrovani rečnik” koji je priredila Milica Maksimović, kao i „Dvorac od ruža” dečjeg pisca Ljiljane Krstić. U nešto obimnijem tiražu štampana je i publikacija profesora Zorana Stevanovića „Crkva Svete Trojice u Aleksincu”.

Sudeći po naslovima koje je izdao aleksinački Centar za kulturu i umetnost, ako okolnosti dozvole, možda će ovo književno leto u Aleksincu biti veoma zanimljivo.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 4 =