Богат програм културних дешавања у Житковцу

Удружење стваралаца у култури „Завичајˮ из Житковца и за ову годину припрема низ културних дешавања и манифестација а овогодишњи Програм рада и финансијски план добио је пуну подршку чланова на годишњој скупштини која је одржана на други рођендан удружења.

На годишњој скупштини је истакнуто да је током прве две године постојања и рада удружења реализован велики број програма који је финансиран искључиво од чланарина, а да ће ове године рад „Завичајаˮ бити потпомогнут и средствима које је определила локална самоуправа.

Поред већ уобичајених културних активности, планирана је и манифестација „Дани сатиреˮ која ће се одржати последњег викенда у мају у знак сећања на мештанина Житковца Павла Тончића, афористичара и песника. Тим поводом биће расписан наградни конкурс за најбољи афоризам. Осим награда које ће доделити удружење „Завичајˮ биће додељена и специјална награда породице Тончић.

Планом и програмом предвиђено је и „Културно летоˮ које ће обогатити песничке вечери, изложбе, филмске и позоришне представе и наступи Културно – уметничких друштава.

Meштане Житковца и околних места очекује и нешто другачије обележавање Сабора Светог Архангела Гаврила, 26. јула. Наиме, вече народних песама и игара биће тематски посвећено реци Морави па ће се на репертоару наћи искључиво песме у којима је опевана Морава.

Удружење „Завичајˮ ће заједно са Црквеном општином Житковац учествовати у рестаурацији водоторња на железничкој станици који ће након санације и уређења добити сасвим другу намену.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 20 =