Norveška

Bjornstad: I u Norveškoj su neke opštine bile zapostavljane

Ambasador Norveške Anre Sans Bjornstad, koji je prisustvovao današnjem skupu u Aleksincu „Norveška za vas”, rekao je da u saradnji Srbije i Norveške nije posredi samo novac, već i da se radi o prijateljstvu i pomoći zajednicama koje su manje razvijene i na neki način zapostavljene.

Norveška‒ U skladu sa evropskim standardima odlučili smo da pomažemo i manje razvijene sredine, da se pomaknemo od ulica Beograda, Novog Sada i Niša i da se obratimo manjim zajednicama u kojima postoje problemi i nezaposlenost, u kojima postoje državne firme koje ne funkcionišu više tako dobro, gde postoji problem zagađenja koji je veliki i nedostatak investicija. Upravo zato mi ulazimo u male opštine da bi one mogle same sebe da razviju, da bi ljudi sami sebi pomogli i na to se odnosi ovaj program – rekao je ambasador Norveške u Srbiji. 

On je dodao da se Srbija dosta razvila u poslednjih dvadeset godina i da je država danas neuporediva sa onom na početku veka, kao i da model iz svoje prakse sada pokušavaju da sprovedu u našoj zemlji.

‒ Srbija može da se razvije u svim regionima ravnomerno i to je isti problem koji smo i mi imali u Norveškoj. Imali smo zapostavljenost u nekom trenutku manjih opština, tako da možemo reći da sprovodimo program koji smo sprovodili i kod nas u zemlji ‒ rekao je Bjornstad.

Projekat „Norveška za vas” o kome je danas bilo reči u Aleksincu vredan je 4,27 miliona evra i namenjen je pomoći 91 lokalne samouprave u Srbiji koje se nalaze u trećoj i četvrtoj grupi razvijenosti.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fifteen + nine =