Zavičaj

„Завичај” организује бесплатне секције за школарце

Удружење стваралаца у култури „Завичај” из Житковца основано је у фебруару прошле године и у првој години постојања реализовало је неколико културних садржаја. Представљена је књига Будимира Поточана „Вронски у Србији”, организоване су књижевне вечери као и изложбе слика аутора из Житковца и околине. Све те активности финансиране су средствима од чланарине, а тако ће бити и када су у питању програмске активности за ову годину јер удружење још увек не испуњава услове за добијање финансијске помоћи локалне самоуправе.

‒ Иако остајемо без средстава из општинског буџета од неких планираних активности нећемо одустати. Ово удружење је основано са циљем да се оживе културна дешавања у Житковцу, да се покрену људи свих узраста који могу да помогну у осмишљавању активности из области књижевности, историје, ликовне и музичке уметности и да се сви ти програми представе не само у локалној већ и у другим срединама – каже организатор програма у „Завичају” Драган Ристић. 

Он наводи да удружење тренутно броји тридесетак чланова од којих се већина професионално или аматерски бави музиком, писањем или сликањем и иза себе има признања и награде. Они, како наводи Ристић, желе да своје знање и искуство пренесу младим људима. Поред двоје са докторском дисертацијом, удружење има и 16 чланова са високом и вишом школом. Сви ти програми биће реализовани у сарадњи са Центром за културу и уметност, библиотеком „Вук Караџић”, Завичајним музејом, Књижевним клубом „Велимир Рајић”, музичком школом „Владимир Ђорђевић”, Удружењем ликовних уметника Алексинца, са Културно уметничким друштвима и другим сличним удружењима.

Од почетка рада удружење „Завичај” има тесну сарадњу са ОШ „Вук Караџић” у Житковцу. За ученике ове осмолетке удружење је током зимског распуста припремило четири секције.

‒ Ми смо позвали ученике од првог до осмог разреда који желе да сазнају нешто више о књижевности, историји, ликовној и музичкој култури да се прикључе секцијама које ће водити наши чланови. У суботу 9. фебруара термин од 10 сати је резервисан за секцију из области књижевности а од 11 и 30 за историју. Наредне суботе, 16. фебруара одржаће се секције из ликовног и музичког – објашњава Ристић.

Секције које ће се одржавати у просторијама месне заједнице су бесплатне.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =