Norveška

Бјорнстад: И у Норвешкој су неке општине биле запостављане

Амбасадор Норвешке Анре Санс Бјорнстад, који је присуствовао данашњем скупу у Алексинцу „Норвешка за вас”, рекао је да у сарадњи Србије и Норвешке није посреди само новац, већ и да се ради о пријатељству и помоћи заједницама које су мање развијене и на неки начин запостављене.

Norveška ‒ У складу са европским стандардима одлучили смо да помажемо и мање развијене средине, да се помакнемо од улица Београда, Новог Сада и Ниша и да се обратимо мањим заједницама у којима постоје проблеми и незапосленост, у којима постоје државне фирме које не функционишу више тако добро, где постоји проблем загађења који је велики и недостатак инвестиција. Управо зато ми улазимо у мале општине да би оне могле саме себе да развију, да би људи сами себи помогли и на то се односи овај програм – рекао је амбасадор Норвешке у Србији. 

Он је додао да се Србија доста развила у последњих двадесет година и да је држава данас неупоредива са оном на почетку века, као и да модел из своје праксе сада покушавају да спроведу у нашој земљи.

‒ Србија може да се развије у свим регионима равномерно и то је исти проблем који смо и ми имали у Норвешкој. Имали смо запостављеност у неком тренутку мањих општина, тако да можемо рећи да спроводимо програм који смо спроводили и код нас у земљи ‒ рекао је Бјорнстад.

Пројекат „Норвешка за вас” о коме је данас било речи у Алексинцу вредан је 4,27 милиона евра и намењен је помоћи 91 локалне самоуправе у Србији које се налазе у трећој и четвртој групи развијености.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =