Бесплатни савети за родитеље

Од сутра па до средине маја месеца, сваке среде у Дому културе одржаваће се бесплатна радионица под називом „Изазови родитељстваˮ. Двадесет једночасовних радионица, у организацији Центра за културу и уметност Алексинац биће инспирисано родитељством у различитим узрасним изазовима. Како кажу организатори, генерално циљ ових радионица је подршка родитељима за унапређење родитељских компетенција и на овим радионицама планирају да прођу кроз различите фазе родитељства.

‒ Крећемо од периода трудноће, прелазимо кроз период када породица добије бебу, затим када има мало дете предшколског и раношколског узраста, то је негде од првог до четвртог разреда, а потом дете узраста од петог до осмог разреда. Затим се бавимо са онима који у породици имају дете средњошколца, а онда када је одрасло и тражи своји професионални и лични пут. Негде на крају разговараћемо и о изазовима родитељства када родитељи имају децу која су и сама родитељи и имају своје формиране породице ‒ најављује водитељ ове радионице психолог Сузана Здравковић.

Организатори позивају родитеље независно од тога да ли је то самохрани родитељ, разведени или у браку, независно да ли је мајка или отац у питању да присуствују овој радионици. То могу да буду и хранитељи и старатељи деце, дакле свако ко се бави дететом, његовим одрастањем, његовим васпитањем.

‒ Родитељство је изазовно. Сада се заиста сусрећемо са тим да у васпитању и одрастању деце велику улогу играју медији, велику улогу играју многи различити фактори, а имам утисак, родитељи све мање. Јако је захтевно бити родитељ детета у било ком узрасту и онда сматрам да је ето и важно да покушамо да оснажујемо једни друге и да се на такав начин боримо да подржимо нашу децу ‒ додаје Сузана.

Радионице ће бити реализоване у простору Дома омладине или галерије средом од 18 часова, а пожељно је да ради континуитета у раду пријављени родитељи редовно долазе на радионице. То није услов, па се родитељи могу укључивати и касније током саме реализације радионица, напомињу организатори.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + five =