Bankovac dobio “zapis”

Meštani Bankovca, jednog od najmanjih sela naše opštine, sa svega stotinak stanovnika rešili su da se vrate tradiciji. Oni su pre nekoliko godina u centru sela zasadili hrast, a ovog Božića i osveštali „zapis”.

− Pre nekih 5-6 godina zasadili smo sadnicu hrasta u centru sela gde je nekada po rečima naših predaka bilo Sveto mesto, odnosno zapis. Sada je taj isti hrast izrastao nekih 7-8 metara, uredili smo kompletan prostor oko njega i na Božić ga osveštali− rekao je Nikola Todorović, predsednik Mesne zajednice Bankovac.

Ovo je bila i prilika da se najmlađi meštani druže sa Deda Mrazem koji im je podelio paketiće, a koje im je pripremila mesna zajednica u saradnji sa Lokalnom samoupravom.

− Ovom prilikom podelili smo 60 paketića deci koja su bila prisutna, i ne samo deci iz Bankovca, već i mališanima koji su bili u goste kod babe i dede tokom raspusta, odnosno čiji su roditelji poreklom iz našeg mesta − dodao je Todorović.

Ovogodišnji organizatori kažu da će ovo postati tradicija i da će i tokom narednih Božića deci darivati paketiće, a da će kao i ovog puta za starije sugrađane, pored prigodnog programa, biti i grejana rakija.

Izvor fotografija: Fejsbuk stranica Čuvari Turije Bankovac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

8 + nine =