Бака Радичин рецепт победио

Лепо време у суботу послужило је љубитеље червиша који су се по пети пут заредом састали у Тешици и укрстили варјаче током „Червишијаде”. 

Као што традиција налаже, и овог првог викенда у октобру, чланице тамошњег удружења жена „Супер жене” окупиле су такмичаре и гурмане који су поред червиша кували и традиционална јела. Дванаест екипа из наше, а и суседних општина, и овог пута се трудило да отргне од заборава јело које је аутентично за овај крај.

Након завршеног кувања червиша, жири није имао нимало лак задатак, па су нијансе одлучивале. Међутим, по оцени стручњака, најбољи червиш скувала је екипа „Бисерке” из Дражевца у којој је главна куварица била Милица Крстић, која је спремање овог старог јела научила од бака Радице и која нам је одала рецептуру победничког червиша.

– Да би червиш био добар треба обратити пажњу на састојке, односно шта треба колико ставити. Отприлике на пола килограма меса ставим око 200 грама масти, 5-6 кашика брашна и једно 10-12 ченова белог лука –  објашњава Милица Крстић.

Друго место заузео је червиш екипе коју су чинили чланови Удружења Македонаца „Вардар” из Ниша, а пехар за треће место понела је пут Трњана екипа „Обрадовић и син”.

Када је реч о традиционалним јелима, прво место заузела је екипа „Вишња” која је кувала гулаш, друго место заузела је екипа „Љубитељи природе” и чорба од печурака, док је треће место припало екипи „Има наде” која је припремала рибљу чорбу.

Овом приликом биран је и најлепши штанд, а ту титулу понео је штанд екипе „Браћа Далтон”.

Ове године организатори су одлучили да титулу свеукупног победника понесе екипа „Три даме” из Алексинца.

Такмичење у припремању ових врсних јела и ове године пратио је богат програм у коме су учешће узели полазници драмске и фолклорне секције Основне школе „Аца Синадиновић”, а поред малишана из ове школе на тамошњој позорници наступили су КУД-ови „Бисер” из Дражевца и „Видовдан” из Великог Дреновца, као и домаћини из КУД-а „Дејан Јовановић Деша”.

Наравно, након завршетка такмичења и проглашења победника није изостала ни дегустација червиша, па је ово била права прилика да посетиоци „Червишијаде” пробају разне варијанте червиша, а и да науче како се прави добар червиш.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =