Возачи и пешаци опрез! – без мобилног телефона у саобраћају

Од данас па до недеље, 15. октобра, припадници Саобраћајне полиције спроводе међународну акцију под називом „Фокус на путу”. Како стоји на сајту Министарства унутрашњих послова, Акција ће бити усмерена на откривање и санкционисање прекршаја непрописног коришћења мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка коловоза.

Коришћење мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак двадесет пута, што чини овај прекршај једним од тренутно највећих проблема безбедности саобраћаја на путевима.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око 5 посто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док се проценат возача који непрописно користе мобилни телефон за време вожње креће од 4 до 15 процената, у зависности од врсте возила.

Иначе, статистика показује да су полицијски службеници саобраћајне полиције од почетка ове године санкционисали око 38.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње и око 2.500 пешака због непрописног коришћења телефона или слушалица.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =