Бадње вече „дуплоˮ славили на игралишту и у порти

Гредетинци и верници из околних села за протекли Божић имали су веома динамичне и занимљиве догађаје на Бадње вече и уочи овог празника. У дану када се најаваљивао сутрашњи најрадоснији празник дан Христовог рођења овдашњи житељи, а нарочито њихови малишани имали су два догађаја која су била посећена изнад очекивања.

Најпре, у суботу, од 14 часова у реновираним просторијама спортског објекта, овдашњи фудбалски клуб и месна заједница, организовале су поделу новогодишњих и божићних пакетића за 80 девојчица и дечака из Гредетина.

Било је ту и ватромета и послужења, како доликује сваком обележавању празника. Једино, пошто је као бајка најављен и хеликоптер, који наравно није слетео, мало је разочарао најмлађе, нарочито оне из других насеља који су дошли, али није било довољно поклона за све.

Слично је било и навече у порти гредетинске цркве. Да ли због пријатног времена или гласног најављивања два гредетинска догађаја, према проценама сталних учесника на оваквим скуповима, ово је било једно од најмасовнијих Бадњих вечери. Уз вечерњу службу, паљен је бадњак и дељени су божићни пакетићи. Само што су овде поклони били намењени за нешто млађу децу до 12 година и из целе парохије, која обухвата неколико села. И у овом случају је обезбеђено 80 пакетића, уз помоћ овдашње црквене општине, али је то било недовољно за све најмлађе па је неколико њих остало без пакетића. Било је и овде ватромета и послужења.

Очито да у нашим селима нема баш много садржаја за најмлађе, па су овакви скупови прилика да се они окупе, а поносни родитељи да са својим наследницима изађу у јавност. Тако, је мали „неспоразумˮ старијих омогућио млађима да цело поподне буду активни са својим родитељима и да се сусретну са Деда Мразом, али Божић Батом. Наравно већина њих не схватајући да су зато заслужни њихови старији суграђани и њихово инсистирање да баш буде по њиховом, о чему смо већ писали.

Било па прошло. Најважније да је било масовно, радосно и у духу наше традиције без обзира ко је како схватао. Испоставило се да је све протекло у добром духу и на добробит најмлађих, који су и у оваквим тренуцима најважнији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − eight =