Необична појава: У Гредетину Божић Бата двапут долази

Ове године деца из алексиначког села Гредетин за Бадње вече добиће троструке поклоне. Божић Бата у три лика: Деда Мраза, свештеника и неког од укућана делиће прегршт слаткиша. Осим што их очекује поклон од укућана, гредетинска деца ће у суботу имати прилику да буду даривана најпре од тамошње месне заједнице, а затим и од Црквене општине.

На сеоској продавници већ данима стоје два обавештења. Свештеник јереј Радиша Лазић је потписао обавештење за вернике да ће паљење бадњака бити у 17 часова код цркве у Гредетину и да ће том приликом бити подељени пакетићи деци до четвртог разреда.

На истом месту је и обраћање председника Савета месне заједнице Гредетин и актуелног председника Фудбалског клуба „Гредетин” Новице Стевановића који обавештава и позива сву децу овог села да у суботу 6. јануара у 14 часова дођу на сеоско игралиште где их очекује Деда Мраз, неко од фудбалера, који ће им уручити божићне поклоне. Такође, Стевановић је писмено позвао и мештане Гредетина да присуствују овом догађају уз захвалност „што су финансијски помогли око сређивања спортских просторија и обнове рада фудбалског клуба”.

Да не буде забуне, ради се од два догађаја, са различитим поклонима и спонзорима. То нам је потврдио и председник Црквене општине Гредетин Славиша Филиповић у изјави за наш медиј.

− Црквена општина је припремила око 80 пакетића за децу до четвртог разреда, старости до 12 година, из Крушја, Гредетина, Лознаца, Пешчанице, Радевца и Јаковља. Нисмо нашли заједнички језик са месном заједницом, они нису прихватили да деле поклоне у цркви, тако да смо ми сами обезбедили пакетиће, од својих средстава, које ће да подели Црквена општина Гредетин 6. јануара од 17 часова − каже Филиповић.

Председник Савета месне заједнице Гредетин Новица Стевановић који је на овој функцији већ други мандат, а до прошле године је био и председник Црквене општине када је дао неопозиву оставку, за наш медиј је казао да није била њихова идеја да се деле пакетићи на два места, али да су наводно имали понуду да дају пакетиће, а да не учествују у подели.

− Мислили смо као и до сада да ћемо то да радимо у црквеној порти. Међутим, пошто смо принуђени од стране свештеника, уз добијено образложење да не може да правимо „циркус” у црквеној порти, поделу пакетића деци из месне заједнице Гредетин одрадићемо у спортској сали Фудбалског клуба „Гредетин” са почетком у 14 часова. Зато што се у црквеној порти пали бадњак у 17 часова, па да не би били ни против свештеника, ни против црквене општине, ми смо се одлучили за ранији термин, да деца имају времена да се зарадују више пута. Да добију пакетиће и од месне заједнице у спортским просторијама ФК „Гредетин”, а такође и у црквеној порти – каже Стевановић, који је швајцарски пензионер и покретач скоро свих дешавања у овом селу.

Месна заједница Гредетин је такође обезбедила 80 пакетића, али право на поклон имају и мало старија деца. Иако није прецизирана граница, чини нам се да се ради о девојчицама и дечацима старости до 16 година.

Добри познаваоци прилика кажу да се овде не ради само о личној нетрпељивости, већ и концепцијским неслагањима. Стевановић је за време обављање двоструке функције неколико година уз финансијску помоћ месне заједнице организовао поделу пакетића у порти уз ватромет и ангажовање Деда Мраза, што није баш одушевило пре свега свештеника. Та група је била мишљења да поклоне треба уручивати на скроман начин и без господина у црвеном и са белом брадом.

И тако, док старији терају неки свој ћеф, као да нису могли да се договоре да поклоне дели Божић Бата, старац у сеоском оделу, део малишана ће се окористити. Нажалост, ово личи помало на „подкупљивање” најмлађих, што је карактеристика за савремени свет у коме живимо, а пошто је ово најрадоснији хришћански празник неки су се упитали где нам је толеранција и саборност које би требало да краси наш верујући народ.

Ипак, добра је ствар шту су актери на крају све то схватили као труд да се деца обрадују и да то, како се у почетку чинило, нису паралелни догађаји. Можда су се сетили најсрећнијег празника Божића и поздрава који се тих дана упућује Христо се роди!

Па и вама Гредетиници нека предстојећи дани буду радосни и да их у здрављу и добром расположењу проведете уз присуство на овим догађајима.

Мир Божји, Христос се роди!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − eleven =